På konstfronten mycket nytt

Cembalokonsert. Fotokonstnären Elina Brotherus använder sig själv som modell, här tillsammans med taxen Marcello. Bild: Elina Brothertus

Nyheter, retrospektiv och föreläsningar: HBL tipsar om kommande utställningar och vad som lönar sig att hålla koll på inför det nya årets första månader.

Elina Brotherus: Règle du jeu. Galleri Heino. Från och med 7.1.

Direkt från Centre Pompidou i Paris kommer Elina Brotherus nya fotoserie Régle du jeu som i januari 2017 vann tävlingen Carte Blanche ordnad av PMU, den franska statens spelföretag.

Som alltid använder sig Brotherus av sig själv som modell, men denna gång poserar hon tillsammans med dansaren och koreografen Vera Nevanlinna. De båda kvinnorna iscensätter så kallade scores, instruktioner för konstaktioner och performance skrivna av fluxuskonstnärer. Här spelas det cembalokonsert för taxen Marcello, och apelsiner blir betraktade och undersökta med allra största allvar. Resultatet är charmigt och uppiggande.

Elina Brotherus närvarar vid galleriet 14.1 kl. 13–15 och då arrangeras en öppen diskussion tillsammans med Vera Nevanlinna samt Kiasmas intendent Marja Sakari.

Karl Henrik Edlund: Bright Hours. Finlands fotografiska museum. Från och med 12.1.

Den i Sverige utbildade finlandssvenska fotografen Karl Henrik Edlund ställer ut fotografier ur en serie som främst fotograferats på Kolahalvön i Ryssland. Bright Hours är en poetisk helhet i vilken den dokumentära fototraditionens rigida gränser suddas ut.

Boken med samma namn som utställningen gavs ut hösten 2016 på svenska kultförlaget Journal och var tidigare i år finalist i tävlingen Årets fotokonstbok.

Saastamoinen Keynote Lecture: Adam Szymczyk. Exhibition Laboratory, Sjömansgatan 36 (innergården), 17.1 kl. 18.00.

Sedan 2015 har Saastamoinenstiftelsen i samarbete med Bildkonstakademin bjudit in internationellt kända aktörer från konstvärlden för att hålla öppna föreläsningar. 2018 är den första gästen Adam Szymczyk, den polska konstkritikern och kuratorn som ensam basade över jättekonstevenemanget documenta 14 tidigare i år. Utställningshelheten kritiserades hårt och i en lista över "de absolut sämsta konstverken år 2017" på konstsidan artnet inkluderades en performance som visades på documenta 14. Mot denna bakgrund av kontroverser kommer Szymczyks föreläsning garanterat att vara intressant.

Vladislav Mamyshev-Monroe: Stjärnstoft från Ryssland. Museet för nutidskonst Kiasma. Från och med 9.2.

Vladislav Mamyshev-Monroe (1969–2013) är den karismatiska och provokativa gayikonen som kallats för en av sin generations viktigaste konstnärer och som redan på 1980-talet väckte uppståndelse i sitt hemland Ryssland. Han gjorde porträtt på en sminkad Gorbatjov, uppträdde i drag som Marilyn Monroe, Lenin eller Mona Lisa, dokumenterade sitt tillfrisknande efter en homofobisk misshandel online och var fascinerad av allt från kändiskult och glamour till sovjetisk byråkrati och könsroller. Utställningen på Kiasma är gjord i samarbete med museet för modern konst i Moskva och innefattar verk från 1990- och 2000-talet.

Meret Oppenheim: Psykets speglar. EMMA – Esbo moderna konstmuseum. Från och med 14.2.

En retrospektiv över Meret Oppenheim (1913–1985) som fick sitt genombrott som surrealist i Paris på 1930-talet. Många känner säkert igen hennes verk Object (Le Déjeuner en fourrure) från 1936) en kaffekopp i päls som var det första verket som införskaffades till MoMA i New York. Få känner dock till resultatet av denna succé: en konstnärlig kris som varade nästan 20 år.

På Emma visas verk ur såväl privata som offentliga samlingar, bland dem en stor del av de finurliga objekt som Oppenheim skapade under 1930-talet, men även nyare verk, speciellt självporträtt. Med på ett hörn finns också verk av andra surrealister, bland annat av Man Ray som tagit porträtt av Oppenheim.

Helen Korpak Konstkritiker

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning