På kalvben mot framtiden

Dee Hepburn petar bort Gordon John Sinclair från hans position i fotbollslaget.Bild: ITC Entertainment

John Forsyths Gregory´s Girl är en charmig, uppfriskande oskuldsfull skildring av den unga kärleken. John Gordon Sinclair är fotbollskillen som faller för Dee Heburns rival, en baddare till spelare.

Kino: Gregory's Girl – En nutida romans sänds i Yle Teema 18.3 kl. 12.00.

"It's a Man's Man's Man's World", sjunger James Brown i ett av sina örhängen, bara för att sedan konstatera att livet inget vore utan kvinnor.

Mera om detta i Bill Forsyths Gregory´s Girl (Storbritannien 1981), den sötaste av uppväxtskildringar, förlagd till en tidpunkt när gossebarnen ingalunda känner sig som herrar på täppan, när de/vi är närmast livrädda för det andra könet (låt sen vara att det inte är något fel på nyfikenheten eller på hormonproduktionen).

Gregory (Gordon John Sinclair) är den skotska ynglingen som kvällstid spanar in lättklädda sjuksköterskor. Dagstid lirar han fotboll (i pojkrummet finns vid sidan av popaffischer en Partick Thistle-halsduk), utan någon större framgång ska sägas. De facto har skollaget förlorat åtta matcher på raken.

Så här kan det inte fortsätta konstaterar gympaläraren (Jake D´Arcy) och efterlyser nytt blod. En av dem som dyker upp på träningen är Dorothy (Dee Hepburn), en tjej. Det är många som skakar på huvudet men förgäves, jäntan sopar banan med killarna.

Som en följd av detta förlorar anfallaren Gregory sin spelplats, alldeles som om han skulle bry sig. Han är förälskad upp över öronen.

Det bäddar för en tonårsromans av det mera oskuldsfulla slaget. Förvisso möter vi en skrytmåns som hävdar att han gjort "det" hela elva gångar men det är något som Bill Forsyth (Local Hero) genomskådar, detta till förmån för något mindre heroiska utflykter på kärlekens område.

Där bluesbrodern Andy (Robert Buchanan) drömmer om att resa till Caracas i Venezuela (där det enligt hörsägen går åtta kvinnor på en man) nöjer sig Gregory med att låna Steves kavaj – och utmana ödet.

Vi talar om en dramakomedi med massor av lokalfärg, inklusive en språkdräkt som gör att översättningen på inget sätt känns överflödig. Massor av fyndiga personporträtt vankas också, inte minst när det gäller vuxengenerationen (som i regel avfärdas med glimten i ögat).

Men det som gör att man obönhörligen trillar i farstun är den unga kärleken, skildrad med lika delar hjärta och ironi. Samt en uppsyn som är så kalvbent att det inte är sant. Lycka till Gregory, det kan behövas!

Krister Uggeldahl

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00