På jakt efter Don Matteo

På riktigt. Kaféet Tric-Trac och innehavaren Spartacus figurerar ofta i serien. Han berättar att det finns finländska hardcorefans som följer med inspelningarna på ort och ställe. Bild: Bo Ingves

Terence Hill, hjälten i spagettivästernfilmerna från tidigt 1970-tal, har reinkarnerats som den mordgåtelösande katolska prästen Don Matteo i den italienska serien med samma namn. De senaste säsongerna av serien har spelats in i Spoleto i Umbrien.

Terence Hill. Egentligen föddes skådespelaren som Mario Girotti och är fullblodsitalienare. Från att ha varit västernhjälte har han blivit brottslösare i kyrkans tjänst. Bild: Rai Uno

Det var närmast av misstag jag råkade se ett avsnitt av långköraren Don Matteo för flera år sedan. Det räckte inte länge förrän jag hade fallit för mixen av mysig småstadscharm, humor och brutal italiensk verklighet.

Nästa resa till Italien skulle alltså inkludera Spoleto, som visade sig vara en alldeles förtjusande liten stad med anor från antiken.

Mullvadsarbete

För att komma in i stämningen gällde det att hitta ett gammalt hus att bo i. Sagt och gjort, på webben hittades en överkomlig etta med loft i ett hus från 1500-talet. Bostaden visade sig vara en pärla med moderna faciliteter i den gamla delen av staden.

Nyckelpersoner. Stefano Galli på Spoletos stadsbibliotek har sökt fram lokala förmågor för birollerna. Massimo Evangelista jobbar på turistbyrån som uppskattar uppmärksamheten som serien för med sig. Bild: Bo Ingves

Som socker i botten såg vår värdinna Felicita till att jag fick intervjua Stefano Galli på stadsbiblioteket, som aktivt har varit med om filmarrangemangen.

– Jag var med om att hitta lokala förmågor för birollerna redan då serien utspelade sig i Gubbio ett stycke från Spoleto. Sedan började jag fundera på varför inte händelserna i stället kunde förläggas till Spoleto, säger han när jag träffar honom.

Efter fyra år fick det idoga mullvadsarbetet sin belöning då Spoleto användes som tillfällig filminspelningsplats.

Don Matteos kyrka. Sant’Eufemia höjer sig över den gamla bebyggelsen, men på grund av renoveringsarbeten på gården var den inte öppen för besök. Bild: Don Matteo 01

Italiensk charm. Den lilla Fiat 500 Lusso från sent femtiotal är väl anpassad för trånga gränder och en stadskärna som inte planerats i första hand för bilar. Bild: Don Matteo 01

– Producenterna ville få variation i miljön kring Gubbio och ett centralt krav var att handlingen skulle vara förlagd till Umbrien. Att hela produktionen sedan flyttade till Spoleto fick filmteamet och jag veta först genom pressen. Det är ju inte heller så att allting filmas här. En hel del av inomhusscenerna görs i tevebolagets studio i Rom, säger Galli.

Tric-Trac

Han tar mig med ut på stan för att visa några av de återkommande platserna i serien. Trappan till huset där karabinjärerna marescialli Cecchini (komikern Nino Frassica) och kapten Tommasi (Simone Montedoro) bor hade nog gått mig oförmärkt förbi om den inte hade blivit utpekad.

Trappan. En av de mest använda platserna i serien är torget framför katedralen och trapporna som leder ner hit. Bild: Bo Ingves

Don Matteos kyrka Sant'Eufemia ligger innanför bastanta murar och var tyvärr inte tillgänglig på grund av renoveringsarbeten på gården.

– Det är en helt vanlig renovering och beror inte på jordbävningen i området förra hösten, berättar min tolk Massimo Evangelista från stadens turistbyrå. Jordbävningen skadade turistbyråns hus så allvarligt att den ännu är evakuerad från sina egentliga utrymmen.

Anor från antiken. Spoleto är en alldeles förtjusande liten stad som är väl värd ett besök. Bild: Bo Ingves

En av de mest använda platserna i serien är torget framför katedralen och trapporna som leder ner hit. Invid katedralen ligger i serien karabinjärernas högkvarter, som i verkligheten är ett vanligt hus. Bredvid huset ligger i sin tur det verkliga kaféet Tric-Trac med kafévärden Spartacus, som allt som oftast figurerar i serien.

Han blir uppriktigt glad när det kommer en finländsk journalist som gillar Don Matteo, och berättar att det finns finländska hardcorefans.

– När förra säsongen filmades bodde en finländsk fyra personers familj i staden i tre månader för att följa med inspelningen, säger han och poserar professionellt i kaféets dörröppning.

Kaféet sticker inte under stol med sin ställning i serien. Att det är vanligt med nyfikna turister visar Spartacus när han med van hand signerar en bild på vilken han sitter tillsammans med huvudrollsinnehavarna.

– Nog kommer du väl hit när nästa säsong börjar spelas in i juni, frågar han när han överräcker den signerade bilden.

Historiens vingslag. I en gammal italiensk stad ska det naturligtvis finnas en romersk teater. Bild: Bo Ingves

Modernt. Under jorden i Spoleto går det en tunnel med rullande trottoar, för den som inte vill gå längs branta gator. Bild: Bo Ingves

Rullband under antiken

En spännande detalj är att det under hela den gamla staden i Spoleto löper en tunnel med likadana gångband som på exempelvis större flygplatser.

Då staden är byggd längs en bergvägg vid foten av Apenninerna underlättar det avsevärt promenaden längst nerifrån staden upp till borgen Rocca Albornoziana, som svävar ovanför staden och som även spelar en biroll som fängelse i serien.

I och för sig blev vi ganska vana vid svävande borgar redan när vi körde till Spoleto från lilliputlandet San Marino. Vi undvek alla motorvägar och valde kurviga småvägar genom sagolikt vackra landskap, där navigatorerna i bilen allt som oftast grälade om i vilken riktning det gällde att svänga i korsningarna.

En liten tankeutflykt: Den som semestrar i Rimini och blir trött på den eviga stranden kan med fördel göra en utflykt till det här området några mil från stranden uppåt land.

Här ger varje krök en naturskön upplevelse, hönsen går fria på gårdarna och genom öppna dörrar ser man bekvämt utsträckta ben i soldränkta hus. Eller det var åtminstone vad jag såg när jag vid en brant krök stannade invid en lantgård för att ta en bild av San Marinos borgar så att säga från baksidan.

Bild: Ksf Media

Serien med Terence Hill (född Mario Girotti) i huvudrollen är en långkörare sedan 2000 i italiensk tv och även många andra länder, bland annat Finland.

De åtta första säsongerna höll serien till i Gubbio, nu är det Spoleto som gäller. Säsong nio har startat som eftermiddagsrepris på Yle Teema & Fem vardagar 15.50.

I sommar och på hösten filmas säsong 11 av serien. Ryktet säger att kapten Tomasso kommer att ersättas av en kvinnlig chef för karabinjärerna i staden.

Produktion: Rai, Lux Vide

Trivia:

Fader Mateusz är en polsk version av Don Matteo, där den katolska prästen Mateusz hjälper polisen att lösa mysterier. Även Ryssland har köpt formatet och i den versionen är huvudpersonen en gift ortodox präst med två barn.

Carabinieri: Karabinjärerna utgör en egen försvarsgren och lyder operativt under inrikesministeriet men organisatoriskt under försvarsministeriet. Den huvudsakliga uppgiften är att upprätthålla allmän ordning och säkerhet och utreda brott. Finns främst på landsbygden och i mindre städer.

Spoleto

Stad i Umbrien i Italien drygt 120 km norr om Rom.

Invånarantal: Drygt 38 000.

Sevärdheter: Hela gamla staden och bland annat en romersk teater, en akvedukt från 1300-talet bakom borgen Rocca Albornoziana, de rullande gångbanorna under gamla staden, trapporna ned till stadens katedral och torget framför katedralen.

Tips: En femrätters middag inklusive vin kostade 35 euro per person på restaurang Il Tempio del Gusto och maten var utsökt.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning