På fredag blir det klimatstrejk – här är det du behöver veta

I mars deltog 1,5 miljoner barn och ungdomar i den internationella klimatstrejken. Den här gången får också vuxna delta. Arkivbild. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

På fredag arrangeras en global strejk för klimatet. Den här gången uppmanas också vuxna att delta i strejken.

Det är folkrörelsen Fridays for future som står bakom initiativet. Enligt rörelsens webbplats kommer klimatstrejken att ordnas på åtminstone 22 olika orter i Finland.

I Helsingfors ordnas en manifestation vid Riksdagshusets trappor klockan 10 till 14 på fredagsförmiddagen. Vid samma tidpunkt ordnas manifestationen vid Gamla Stortorget i Åbo.

I Jakobstad ordnas manifestationen klockan 15 till 16 vid rådhustrappan. Och till och med ute på Utö i Åbolands skärgård ordnas en strejk klockan 10–11.

Den här gången uppmanar Fridays for future också vuxna att delta i manifestationerna.

Strejkrörelsen Fridays for future tillkom som ett resultat av den svenska klimataktivisten Greta Thunbergs uppmärksammade skolstrejk för klimatet som hon startade den 20 augusti 2018.

Fakta

Det här kräver demonstranterna:

Finland måste uppfylla sin avsikt att bli världens första fossilfria välfärdsstat.

Finland ska åta sig att uppdatera klimatlagen så att dess utsläppsminsknings- och koldioxid uttagsmål är i linje med 1,5 graders uppvärmningsgräns.

Direkt och indirekt subvention för fossila bränslen måste avskaffas.

Övergången till ett fossilfritt samhälle måste göras väl.

Källa: Fridays for future Finland

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning