På fredag blir det klimatstrejk – här är det du behöver veta

I mars deltog 1,5 miljoner barn och ungdomar i den internationella klimatstrejken. Den här gången får också vuxna delta. Arkivbild. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

På fredag arrangeras en global strejk för klimatet. Den här gången uppmanas också vuxna att delta i strejken.

Det är folkrörelsen Fridays for future som står bakom initiativet. Enligt rörelsens webbplats kommer klimatstrejken att ordnas på åtminstone 22 olika orter i Finland.

I Helsingfors ordnas en manifestation vid Riksdagshusets trappor klockan 10 till 14 på fredagsförmiddagen. Vid samma tidpunkt ordnas manifestationen vid Gamla Stortorget i Åbo.

I Jakobstad ordnas manifestationen klockan 15 till 16 vid rådhustrappan. Och till och med ute på Utö i Åbolands skärgård ordnas en strejk klockan 10–11.

Den här gången uppmanar Fridays for future också vuxna att delta i manifestationerna.

Strejkrörelsen Fridays for future tillkom som ett resultat av den svenska klimataktivisten Greta Thunbergs uppmärksammade skolstrejk för klimatet som hon startade den 20 augusti 2018.

Finland måste uppfylla sin avsikt att bli världens första fossilfria välfärdsstat.

Finland ska åta sig att uppdatera klimatlagen så att dess utsläppsminsknings- och koldioxid uttagsmål är i linje med 1,5 graders uppvärmningsgräns.

Direkt och indirekt subvention för fossila bränslen måste avskaffas.

Övergången till ett fossilfritt samhälle måste göras väl.

Källa: Fridays for future Finland

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning