På flykt undan hopplösheten

Jessica Barden och Alex Lawther som två utsatta ungdomar på rymmen. Bild: Courtesy of Netflix

Under den hårda ytan finns sårbarheten i Netflix mörka dramakomediserie The End of the F***ing World.

The End of the F***ing World finns på Netflix.

En tonårspojke som roat sig med att döda djur och som nu fantiserar om att ta steget över till att döda en människa. Som på beställning dyker ett lämpligt offer upp i form av en trulig och strulig tonårsflicka.

Det är den mörka, för att inte säga makabra, utgångspunkten för serien The End of the F***ing World, ursprungligen producerad för brittiska Channel 4 och en av årets nya serier på Netflix.

Genren är dramakomedi, svart sådan. Vår tids tv-serier gillar att brottas med besvärliga människotyper och antihjälten kommer i de mest varierade skepnader. Inte sällan handlar det om så kallade osympatiska människor, och något vinnande sätt har heller inte direkt den här seriens två sjuttonåringar. Det kan till och med kännas tveksamt att orka engagera sig i en fullblodspsykopat och en uppkäftig tonårsrebell som det till synes handlar om, men riktigt så enkelt är det förstås inte. Känslokylan respektive utagerandet är huvudpersonernas strategier för att hantera sin utsatthet och sårbarhet. Det är den mänskligheten som får en att sympatisera med dem, och till och med känna ett nyp i hjärtat då och då.

Efter att ha gett en inblick i James (Alex Lawther) och Alyssas (Jessica Barden), som de heter, känslomässigt otillfredsställande hemförhållanden, förvandlas serien till en road trip då de rymmer i väg för att hitta Alyssas biologiska pappa. Det blir en ungdomsserievariant av radarpar som Bonnie & Clyde och Thelma & Louise, en flyktresa genom England kantad av mindre och grövre brott – eller snarare handlingar som provoceras fram eller begås i självförsvar mot en ondskefull vuxenvärld. Samtidigt utvecklas relationen mellan den slutne James och Alyssa som älskar att chockera med sina drastiska repliker.

Det här är ingen dussinserie utan den har en stark egen mörk ton och balanserar tillräckligt bra mellan det skruvade och det berörande för att engagera. Den bygger på Charles S. Forsmans serieroman The End of the Fucking World från 2013.

Malin Slotte TV-redaktör

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning