På fest i Trumpfäste: "Demokrater är farliga"

Organisationen Republican Women of the South håller "boots, bönor och barbeque-party" utanför Birmingham i Alabama. Här visar partiets lokala kandidater upp sig samtidigt som man samlar in kampanjpengar inför mellanårsvalet i november. Bild: TT/Tina Magnegård Bjers

– Vem vill gosa med Trumpie-nallen? Får jag ett bud!Republikanerna i Alabama är kreativa när det gäller att samla in pengar inför kongress- och delstatsvalen. På festen där det slipsförsedda mjukdjuret auktioneras ut hyllar de flesta USA:s president – och spottar avsky mot motståndarpartiet.

Trädgården vid det grå huset invid sjön är upplyst och dekorerad. Glänsande blå och röda stjärnballonger är fästa vid borden, i ett hörn stämmer Flying Jenny Old Time String Band sina instrument. Många gäster minglar i cowboyboots eller tröjor med president Donald Trumps slogan "Make America Great Again".

– Vi är lyckliga å landets vägnar, över att ekonomin går som tåget, kvittrar värdinnan Tad Douglas innan hon skyndar iväg med Trumpnallen.

Sydstaten Alabama gränsar till Tennessee, Georgia, Florida och Mississippi samt har en mindre kustremsa mot Mexikanska golfen.

Huvudstaden heter Montgomery. 2017 uppskattades delstaten ha 4,9 miljoner invånare, varav 26,8 procent var svarta.

Alabama kallas The Yellowhammer state, efter delstatsfågeln gulsparv. Den har även smeknamnet Bomullsstaten, eftersom här har odlats mycket bomull.

Alabama spelade en viktig roll i medborgarrättsrörelsen på 1950- och 60-talen. Det var i Montgomery som sömmerskan Rosa Parks vägrade att ge upp sin plats åt en vit passagerare i den del av bussen som var avsedd för "färgade" – när alla platser reserverade för vita var tagna. Det vilket ledde till en bojkott mot bussegregation i staden. Och i Alabama ledde människorättskämpen Martin Luther King en protestmarsch mellan Selma och Montgomery för svartas rösträtt.

Här odlas bland annat jordnötter, bomull, grönsaker och sojabönor. Man producerar även papper, timmer, mjöl och ägg. I vissa delar av Alabama är fattigdomen utbredd.

Källa: US Census Bureau, 50states.com med flera

"Stå upp!"

Tad Douglas make Herbert är delstatssenator, de två är välkända i Birminghams republikanska kretsar. Den här kvällen står de värdar för organisationen Republican Women of the Souths party som lockar närmare 100 entusiastiska partikamrater. I den tryckande värmen serveras barbeque på plasttallrikar och på verandan pågår en tyst auktion för att samla in pengar till lokala kampanjer inför valet den 6 november. Bland gästerna finns en svart man, alla andra är vita.

Alabamafödda republikanen Amanda Head driver bloggen och radioshowen "The Hollywood Conservative" från Los Angeles. Bild: TT/Tina Magnegård Bjers

Här är idel leenden och ryggdunkanden men samtidigt hätska utfall mot Demokraterna. Motståndarpartiets anhängare beskrivs som farliga, radikala liberaler – sådana som vill låta brottslingar flöda fritt över USA:s gränser och låta människor leva på skattefinansierade bidrag.

– Stå upp för era konservativa värderingar, sprid dem, manar hedersgästen Amanda Head.

Head är uppvuxen i paret Douglas kvarter, i den välbärgade förorten Hoover. Efter att ha provat på en karriär som sångerska i Los Angeles driver hon nu bloggen och radioprogrammet The Hollywood Conservative och är ibland kommentator på nyhetskanalen Fox News. Den medievana Head säger sig vara fullständigt nöjd med Trump – men hon anser att presidenten borde anställa henne så att hon kan styra upp hans budskap.

– Jag uppskattar att han är rak men ibland borde han uttrycka sig lite mer välformulerat. Som det är nu skjuter han sig själv i foten.

Mellanårsvalet till kongressen äger rum den 6 november. Då ska alla 435 ledamöterna i representanthuset samt 35 av senatens 100 ledamöter väljas om (33 omval och två fyllnadsval). I dag har Republikanerna majoriteten i båda kamrarna, med 235 ledamöter i representanthuset och 51 i senaten.

I nuläget uppger 49,5 procent av amerikanerna att de stödjer Demokraterna inför kongressvalet medan 41,9 procent ställer sig bakom Republikanerna, enligt en sammanställning av åtta aktuella mätningar som Real Clear Politics låtit göra.

Lokala frågor spelar dock stor roll för många väljare i kongressvalet, så hur det kommer att gå i höst är svårt att förutse. I nuläget anses Demokraterna ha 44 och Republikanerna 50 förhållandevis säkra platser i senaten. När det gäller sex platser står det och väger mellan partierna. Motsvarande siffror för representanthuset är 204 "säkra" demokratiska platser och 199 republikanska. I 32 fall står det och väger opinionsmässigt.

Källa: Real Clear Politics

Icke-republikanskt?

Åsikten delas av många som vi talar med på grillfesten. De flesta tycker att det är "icke-republikanskt" att twittra såsom Trump gör. Men faktum är att både Head och de andra talarna får mest jubel när de attackerar motståndarpartiet, särskilt höstens "giftiga och ovärdiga attacker" mot den konservativa HD-domaren Brett Kavanaugh. Lika vänliga som festdeltagarna är mot varandra, lika hårda är de mot Demokraterna.

Sallie Bryant, ordförande i det lokala Republikanska partiet, suckar när polariseringen kommer på tal.

– Alla är så partiska. En grupp talar om en sak i en del av pressen och i en annan luftas en annan åsikt. Det verkar som om de aldrig pratar med varandra. Ibland frågar man sig vad som är sant, apropå det här med fejkade nyheter.

Djup spricka

Trump tycktes elda på polariseringen när han nyligen jämförde Demokraterna med en uppretad folkmassa. "Man ger inte tändstickor till en mordbrännare och man ger inte makten till en ilsken, vänstervriden folkmassa. Demokraterna har blivit för extrema och för farliga för att styra", twittrade presidenten.

Att en närmast avgrundsdjup spricka finns mellan partierna är särskilt tydligt i det konservativa Alabama. Demokrater som TT talat med säger att de skäms över presidenten och oroas över ökad segregation och ekonomiska klyftor. De fruktar även att aborträtten och hbtq-personers rättigheter hotas med den nye HD-domaren. På partyt i Hoover är åsikterna de motsatta.

– Det står i Bibeln att Gud straffar homosexuella. Jag tycker inte att det är en fråga som ett land ska lagstifta om, säger Bryant.

Tad Douglas, aktiv i Republican Women of the South i Alabama. Hon håller Trumpnallen som auktioneras ut när en republikansk kvinnoförening bjuder till grillfest Alabama. Bild: TT/Tina Magnegård Bjers

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning