På drift bland kobbar och skär

Var lurar mördaren? Journalisten Eva Frantz har konstruerat en mordgåta som utspelar sig i sommarparadiset. Bild: Cata Portin

Eva Frantz trodde att hon skulle debutera med en bok med samma småtrevliga tonfall som hennes blogg har. Men det blev en deckare.

I Agatha Christies bästsäljande roman Och så var de bara en anländer tio personer till en enslig ö utanför Devons kust. De tio, som inte känner varandra, får veta att en båt med post och livsmedel angör öns brygga varje morgon.

Men redan den första kvällen inser sällskapet att veckan blir mardrömslik. Två mord under dagarna som följer bekräftar misstankarna.

Nu debuterar radiojournalisten Eva Frantz med kriminalromanen Sommarön som är en finlandssvensk variant av Agatha Christies suggestiva roman.

– Jag läste Och så var de bara en som ung och tyckte mycket om den. Boken levde med mig under hela skrivprocessen men polletten trillade ner först när jag hade skrivit färdigt Sommarön och läste Christies klassiker på nytt, berättar Frantz.

Dimma över Porkala

Sommarön tar avstamp i typisk finlandssvensk sommarmiljö. I stället för i Devon befinner vi oss i Porkala där försäkringsbolaget Axelssons har en stugby för sina anställda med familjer.

En samling udda vuxna med olika ambitioner, några håglösa tonåringar, två uppfinningsrika systrar samt två yngre barn har planerat för en lättjefull semestervecka men ingenting blir som det var tänkt.

När dimman rullar in och lägger sig som vått ludd över skärgården isoleras gästerna på den fiktiva Sommarön från omvärlden. Än värre blir det när nätet slutar fungera – plötsligt är all kontakt med den övriga världen borta.

Tjugo personer som känner varandra endast ytligt är hänvisade till varandra. Och plötsligt är en av dem död.

Eva Frantz fick idén till Sommarön när hon med sin familj besökte Yles semesterö i Esbo skärgård. Här skrev hon också de första kapitlen.

– Scenariot kändes läckert. Vi har åtta stugor vars invånare har koppling till samma arbetsplats. Ön är liten och här ska alla samsas med sina egna system.

– Vad händer när man blir isolerad och tappar nätuppkopplingen?

Eva Frantz har läst deckare i hela sitt liv och säger att genren står henne nära. Att hon själv skulle skriva en var inget hon hade tänkt sig när hon anmälde sig till en manuskurs i akt och mening att skriva en roman.

– Först kände jag mig malplacerad på kursen. Alla andra visste vad de skulle skriva utom jag.

– Jag hade trott att jag skulle producera något småironiskt i samma stil som min blogg.

Inga bisarra detaljer

Sommarön är en oblodig kriminalroman. Frantz har valt att inte frossa i bestialiska mord, omsorgsfullt beskrivna i detalj. De som mördas dör ganska obemärkt.

– Trenden numera är att bre på ordentligt, säger Eva Frantz och hänvisar till författare som Lars Kepler och Roslund & Hellström.

– De gör det bra men det behövs inte så mycket våld.

Vad var svårast under skrivprocessen?

– Att avgöra om gåtan blev tillräckligt dunkel. Det roliga med en deckare är att läsaren både ska kunna knäcka koden och bli överraskad av upplösningen.

Den obefintliga nätkontakten är avgörande för händelseutvecklingen på Sommarön. Eva Frantz säger att det nästan är pinsamt hur handikappade vi i dag är utan ett fungerande nät.

När hon själv åkte till Belgien i våras och på flygplatsen upptäckte att telefonen blivit hemma låg paniken på lur.

– I telefonen fanns mitt boardingkort, kartan och hotellinformationen. Jag klarade mig tack vare att jag reste med min mamma och när paniken hade lagt sig var det rätt skönt att inte vara bunden till sin telefon.

Flera av karaktärerna i Sommarön bär drag av sin skapare. Men i bloggen, som Eva Frantz skrivit i flera år, kan hon vara öppet personlig. Ett av de nyaste inläggen handlar om hennes egen blyghet och osäkerheten när man ska mingla med idel obekanta personer.

Journalister ska helst inte vara blyga så hur kom det sig att Frantz valde sin yrkesbana?

– Det enda jag var riktigt bra på i skolan var att skriva. Och så tänkte jag att det var dags att ta tjuren vid hornen och försöka övervinna min blyghet.

– En journalist kan inte be sin mamma boka intervjuer.

Profil

Eva Frantz

Ålder: 35 år.

Familj: Man och två döttrar, 10 respektive 7 år.

Karriär: Journalist på Radio Vega sedan 16 år. Har varit programledare för bland annat Radiohuset, Morgonöppet, Nöjesfredag och Vegalistan. Har refererat de sex senaste omgångarna av Eurovision Song Contest. Har en egen blogg och har två gånger fått pris för den. Debuterar i höst som författare.

Aktuell: Romanen Sommarön (Schildts & Söderströms) utkommer den 31 augusti.

Författare jag gärna återkommer till: Sara Kadefors, Marian Keyes och Jonas Gardell.

Deckarfavoriter: Maria Lang, Agatha Christie och Camilla Läckberg.

Gillar: Storstadssemester, cocktails och yoga.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03