På cykel genom skärgård, småstadsidyller och lugna skogsstigar

Från vattentornet i Hangö kan man se ut över Skärgårdshavet och den lilla staden. Bild: Jennifer Snårbacka

Hoppa på cykeln och åk igenom Gamla stan i Ekenäs, sola vid Finlands sydligaste punkt, se havet från toppen av Bengtskärs fyr, klappa alpackor i Mathildedals bruksby – det är ett handplock av de saker du kan ägna dig åt om du cyklar den nya kustrutten.

Från Ekenäs till Salo via skärgården och kusten sträcker sig den nya cykelrutten. I och med nya båtförbindelser har Raseborg och Hangö kunnat ansluta sig till cykelrundan på Kimitoön, som redan funnits i tre somrar. Den nya rutten har fått namnet Kustrutten.

– Tanken är att det ska vara lätt att komma från Helsingfors och Åbo på denna rutt, och att man ska slippa cykla på stora huvudvägar, säger Ville Vuorelma, turismchef i Raseborg.

Rutten, som är ett samarbete mellan turistbyråerna i Salo, Kimitoön, Hangö och Raseborg, är totalt 150 kilometer lång, plus båtresan.

– Vi vill att områdena på rutten ska få flera individuella gäster som övernattar, går på museum, handlar, fikar, äter och ser naturen i nejden, säger Benjamin Donner, turismchef på Kimitoön.

Kustrutten är 150 kilometer lång, exklusive båtresan. Bild: Ksf Media

Det går att påbörja sin resa varsomhelst, men tar man tåg från Helsingfors kan man starta från Ekenäs och cykla vidare till Hangö. På vägen mot Hangö kan man se många krigshistoriska lämningar och exempelvis stanna vid Dagmars källa för att fylla på vattenflaskan.

– Källan och parken runtomkring var den danska prinsessan Dagmars favoritplats. Hon gifte sig med Alexander III av Ryssland, och de spenderade flera somrar på platsen, berättar lokalguide Leena Immonen.

Framme i Hangö går rutten längs med stranden och de ikoniska omklädningshytterna.

– Rutten är alldeles ypperlig. Hangö är ett bra stopp på vägen för övernattning, här omges vi av havet på tre sidor, säger Marika Pulliainen, turismchef i Hangö.

Kustrutten sträcker sig längs med Finlands sydvästra kust. Bild: Jennifer Snårbacka

Hon rekommenderar en övernattning i någon av de gamla trävillorna från 1800-talet, ett besök i vattentornet och solbadande på stranden. Sen kan man också dyka, surfa eller åka på sälsafari i Hangö, säger hon.

Ut i skärgården med färja

M/s Sissel kryssar ut i Skärgårdshavet och åker till Bengtskär fyr och Rosala. På Rosala ligger ett medeltida vikingacentrum. Där kan man äta samt övernatta i en genuin vikingamiljö bland jungfrulabyrinter, rustika träbänkar, gamla katapulter och fårskinn.

Paul Wilson jobbar på vikingacentrumet på Rosala. Bild: Jennifer Snårbacka

– Här ordnas massor av fester, bland annat bröllop och släktträffar, säger Paul Wilson, chef på vikingacentret.

Från Rosala går färjan till Kasnäs. Längs kustrutten finns tre nationalparker, och en av dem är Tykö nationalpark. Där går det att övernatta i så kallade tentsiles, en sorts tält som svävar mellan träden precis invid Mathildesjön.

– I ett tält ryms tre personer, säger Krista Gustavsson, som har hand om området tillsammans med sin man Sami Tammi.

Benjamin Donner, turismchef på Kimitoön, testar att ligga i en tentsile i Tykö nationalpark. Bild: Jennifer Snårbacka

Några kilometer bort ligger Mathildedals bruksby. Mitt i bruksbyn, bland alpackor och vattenkvarnar, finns ett litet kafé. I bruksbyn finns även en antikaffär, restaurang, hotell och festutrymmen.

– Lokalproducerat och hemlagat är vår grej, säger Ada Tammi, som arbetar i det familjedrivna kaféet.

Ada Tammi jobbar på kaféet i Mathildedals bruksby. Bild: Jennifer Snårbacka

Verksamheten är öppen året runt, men maj till september är den populäraste tiden för besökare, säger hon.

Det går att cykla via Bjärnå och Tenala tillbaka till Ekenäs, eller att ta tåget från Salo. Om du inte har någon egen cykel går det att hyra både vanliga cyklar och elcyklar via Carfield för att cykla kustrutten. De har 15 hyrställen längs med rutten.

"Åk inte när det är som varmast"

Pirjo Räsänen provade på cykelrutten i juni i år. Hon cyklade i fyra dagar, startade i Hitis och avslutade resan i Salo. Hon cyklade i medeltal 40 kilometer per dag, vilket tog fyra timmar per dag.

– Det är bra omväxling att tvinga sig att se ut i naturen och horisonten när ögonen nu för tiden är vana med att kolla på smarttelefonen.

Enligt henne är det fina med cykelrutten att det finns många platser att stanna på, lokala sevärdheter och naturvyer. Sen är också sovplatser och maten viktiga faktorer för en lyckad cykeltur.

– Viktigast av allt är ändå naturen, och att du får lyssna på fåglarna och till dina egna tankar.

Pirjo Räsänen njöt av kustruttens naturvyer och sevärdheter. – Viktigast av allt är ändå naturen, och att du får lyssna på fåglarna och till dina egna tankar. Bild: Jennifer Snårbacka

Räsänen är en van cykelturist. Hennes längsta cykelresa pågick hela sex veckor. Då åkte hon igenom de baltiska länderna och genom Danmark, Tyskland och Sverige.

– Tyskland har en bra infrastruktur för cyklister, man kan nästan cykla i sömnen där. Här i Finland finns det en hel del som kunde utvecklas.

Räsänen säger att det gäller att hålla koll på kartan en del under kustrutten, eftersom det inte finns skyltar på alla ställen där det kunde behövas. Sen är inte alla vägar helt optimala, det finns korta sträckor där man måste cykla på stora vägar eller icke-asfalterat underlag. Det var ändå inget som störde Räsänen nämnvärt. Hon skulle däremot inte rekommendera att åka på cykelresan när det är som varmast i exempelvis juli, det kan lätt ta bort njutningen.

– Du ska inte åka bara för att slutföra rutten, utan för att njuta av resan.

Om du har lust att cykla kustrutten denna sommar hittar du mer information på hemsidan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning