På besök hos van Gogh i Parisregionen

Bild: © Dominique Martinelli

I byn Auvers-sur-Oise tillbringade Vincent van Gogh sina sista dagar, och där skapade han ett åttiotal målningar. Byn ligger bara 30 km från Paris. På en dagsutflykt kan man bekanta sig med kyrkan, veteåkern med kråkorna och floden som inspirerade honom. Här finns doktor Gachets hus, van Goghs vindskammare, Vincents och Theos grav, men också en aktiv by.

Programmet för sommarsäsongen 2016 i Auvers heter I van Goghs fotspår, van Gogh vid Oise. Byn är fylld av aktiviteter kring museer över de första utomhusmålarna, ateljéer och utställningar av samtidskonstnärer. Ett museum med provsmakning av den beryktade drycken absint ingår också. Vid floden ordnas danskaféer (guinguettes), utfärder och kryssningar. I bykyrkan är det musikfestival.

I slottet i Auvers pågår hela året ett stort interaktivt videoskådespel där man förflytta sig till 1870-talets Paris med dess omvälvningar, eller kliva in i impressionisternas målningar. Man möter Renoir, Degas eller Toulouse-Lautrec. Videoskärmar och tredimensionella bilder (hologram) projicerar impressionisternas verk runt besökaren. Slottssalarna har blivit kaféer och teatrar där borgare och arbetare roar sig med tvätterskor och dansöser. Det nya ångdrivna tåget hedras med specialbyggda kajer mitt i slottet, där besökaren kan sätta sig "på riktigt" i en tågvagn från anno dazumal. Detta är impressionisternas tidevarv sett inifrån. Idealiskt, inte minst för familjens yngsta.

Rörliga åkrar. Målningen av de oändliga åkrarna hör till de mest kommenterade konstverken genom tiderna Bild: © van Gogh

Seines biflod Oise som Vincent van Gogh ser den i två målningar är inga drömda paradis, utan bilder av verkligheten med bro, skorstenspipor, en fabrik i bakgrunden till ett grönskande landskap. Oise kan också vara färggranna figurer och båtar på flodstranden mot ett rytmiskt grönskande lövverk. Skönhet finns överallt.

På besök i Auvers är kyrkan det första man känner igen med glädje, mitt i byn uppe på en kulle, avbildad av van Gogh och en av Orsaymuséets främsta klenoder. En typisk grå kyrka där romansk stil kombineras med gotik, och ett fyrkantigt klocktorn. I van Goghs version är kyrkan en unik och uppiggande syn, en oförglömlig upplevelse av rörlig form och kraftig färg i taktegel och gräsmatta.

Auvers-sur-Oise är en blomstrande by. På 1800-talet lockade den konstnärer ur den s.k. Barbizonskolan, fascinerade av landskapet vid floden där tvätterskor och fritidsseglare var lockande motiv. Charles-François Daubigny (1817-78) var den första av dem, både konstnär och mecenat för sämre lottade kolleger. Daubigny blev en föregångare för impressionisterna. Han fängslades av floden och ljusets speglingar i vattnet. Daubigny skaffade sig 1861 ett hus med ateljé i Auvers, som man fortfarande kan besöka. Det är bevarat med möbler, ateljé och otroliga väggmålningar av konstnären själv eller hans gäster, Corot och Daumier. I Auvers eller grannbyarna verkade senare också Paul Cézanne och Camille Pissarro och slutligen van Gogh, en stor beundrare av Daubigny.

Förevigad kyrka. Kyrkan i Auvers-sur-Oise är den verkliga symbolen framom andra. Här hålls bl.a. sommartid en av de främsta festivalerna för klassisk musik, i år mellan den 11.6. och 8.7.2016 (www.festival-auvers.com ). Bild: © van Gogh

I en gammal herrgård mitt i byn med trädgård och staty av van Gogh, finns dessutom le Musée Daubigny. Här visas Daubigny och de första utomhusmålarna, men också moderna utställningar. I år är det porträttet som gäller, från Daumier, Cézanne och Modigliani till Chirico, Zadkine och Ionesco. Här visas både porträtt och karikatyrer från 1800-talet till vår tid.

Vincent van Gogh kom till Auvers tolv år efter Daubignys död, den 20 maj 1890. Den 29 juli avled han där och är begraven i Auvers. Van Gogh kom närmast från Provence, Arles och slutligen mentalsjukhuset i Saint-Rémy-de-Provence. Där togs han in efter en dramatisk period i Arles, med måleriateljéer med och utan Gauguin och häftiga psykotiska anfall. Vid ett av dem skar Vincent av sig en bit av sitt ena öra och avbildade resultatet på en målning. Den underbara trädgården i Saint-Rémy finns förevigad med svärdsliljor och körsbärsträd.

Men van Goghs bror Theo, bosatt i Paris, som i själva verket stod för hans uppehälle, ville se sin sjuka bror på närmare håll. Via målaren Camille Pissarro blev han bekant med läkaren och amatörkonstnären Paul Ferdinand Gachet, specialist på psykiatri, och bosatt ett trettiotal kilometer från Paris i Auvers-sur-Oise. Den nya tågförbindelsen gjorde Auvers lättillgängligt. Doktor Gachet intresserade sig för konstnärer av det originella och förnyande slaget. De besökte honom i Auvers, där doktorn stod för husrum och uppehälle. Till vänkretsen hörde Cézanne, Pissarro och Auguste Renoir. Van Gogh upptogs i kretsen och bosatte sig i ett enkelt värdshus i byn, ännu i dag verksamt som restaurang i ursprungligt skick. Van Goghs lilla fönsterlösa vindskammare är bevarad intakt, men omöblerad. Rummet där van Gogh avled har aldrig hyrts ut efter det. Det är en ganska hisnande upplevelse att besöka det.

Egna tolkningar. Stadshuset i Auvers ligger intill van Goghs enkla värdshus. Under sin vistelse i Auvers gjorde van Gogh sina egna tolkningar av allt väsentligt i byn. Bild: © van Gogh

Den korta perioden i Auvers, blev för van Gogh mycket produktiv. Doktor Gachet och hans dotter, byn, floden och åkrarna blev avporträtterade. I doktorns hus arbetade van Gogh tillsammans med doktorn, Pissarro, Renoir och Armand Guillaumin. De tecknade och gjorde gravyrer i doktorns vindsateljé, försedd med en väldig press för eau-fortekopior som fortfarande står kvar. På ateljéväggarna finns prov på färgerna man använde, och pigmentburkarna står på hyllorna. För första gången visas i år doktorns samling av gravyrer och teckningar, gouache- och pastellmålningar av doktorn själv, som kallar sig Paul van Ryssel, och av t.ex. Cézanne.

I juni 1890 skrev van Gogh till sin syster:” Det som fascinerar mig mest ..., det är porträttet, det moderna porträttet. Jag skulle vilja skapa porträtt som hundra år senare, för dåtida människor, skulle verka som uppenbarelser. Vincent van Gogh: Portrait de l’artiste, 1889. Olja på duk (65 x 54,5 cm) Paris, Musée d’Orsay© van Gogh. Bild: © van Gogh

Vincent van Gogh dog i sin vindskammare den 29 juli 1890. Då hade han fått en viss erkänsla i konstnärskretsar, men lyckats sälja bara en enda målning. Ett och ett halvt dygn tidigare gick han ut på åkrarna bakom kyrkan med sina målartillbehör, men också en revolver. Ångestfylld och deprimerad sköt han sig i bröstet, men kunde ta sig hem, där han sedan avled 37 år gammal. Hans bror Theo hade hunnit till hans sjukbädd. Theo dog ett år senare, 34-årig. Båda finns nu begravda på kyrkogården i Auvers. På graven finns ett par solrosor.

Vincent van Gogh föddes 30.3 1853 i Groot-Zundert, Holland och dog 29.7 1890 i Auvers-sur-Oise.

Auvers-sur-Oise med 6900 invånare ligger 30 km nordväst om Paris i departementet Val d’Oise.

Sevärdheter: Byn och landskapet där van Gogh tillbringade sina sista 70 dagar, floden, åkrarna, bron över Oise, alla avbildade av van Gogh.

Bykyrkan; slottet i Auvers med videopresentation av impressionisterna och deras tidevarv.

Värdshuset Maison Ravoux med van Goghs vindsrum och restaurang i ursprungligt skick.

Doktor Gachets fullt inredda hus och intressanta trädgård.

Musée Daubigny och verk av de första utomhusmålarna; Daubignys eget hus och ateljé.

La Maison de l’Absinthe, absintmuseum med karikatyrer och provsmakning.

Vincent och Theo van Goghs grav.

Man kan ta längre promenader runt Auvers i många konstnärers fotspår, men då kan det löna sig med övernattning.

Från Paris till Auvers-sur-Oise

Med bil: 28 km från Porte Maillot eller Porte de Clignancourt

Med tåg: Direkt från Paris/Gare du Nord alla veckoslut och lediga dagar 26.3-30,10, säsongen för "I van Goghs fotspår". Alla dagar, hela året: Gare du Nord/Paris, linje H, tågbyte i Valmondois till Auvers.

Alla järnvägsstationer: pendeltåget RER C till Pontoise, tågbyte till linje H till Auvers

Gare St Lazare/Paris: linje J till Pontoise, tågbyte till linje H till Auvers

Måltider och övernattning:

I byn finns 19 kaféer och restauranger, hotell, flodbåtshotell, typ Bed & Breakfast, hotell, grupphärbärgen och camping. Se www.tourisme-auverssuroise.fr

Destination Impressionisme

Parisregionen och Normandie har enats om ett femårigt projekt för att föra fram byar och landskap som ett slags utomhusmuséer för impressionismen som stilriktning.

Auvers-sur-Oise hör till de medverkande, det gör också parismuséet Jacquemart-André med utställningen L’Atelier en plein air: les Impressionistes en Normandie, en unik och annorlunda utställning med rätt okända och radikalt moderna verk av Monet, Renoir, Gauguin, Courbet. Många av dem kommer från museer i Bukarest, Washington, Birmingham, Manchester, Wuppertal eller Dieppe. Till den 25.7.2016

I impressionistmuséet i Giverny (Normandie) i Monets underbara trädgård pågår till den 3 juli en utställning över Gustave Caillebotte med verk som nästan aldrig ställts ut. Caillebotte donerade sin stora samling av sina kollegers verk till franska staten, men ansåg inte sina egna vara värda det. Numera räknas just Caillebotte till de mest intressanta bland impressionisterna.

Festivalen Normandie impressioniste , lanserad 2010, bjuder i år på 450 evenemang kring temat:porträtt. Ett av dem hålls i Auvers i Musée Daubigny. I Rouen, Caen, Le Havre och på många andra småorter hålls impressionistutställningar hela sommaren.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning