På Annegården skapar barnen egna skalbaggar

Egen design. Siiri Heliövaara, 4 år, tycker att leran känns ljuvlig i händerna. Hon gör en skalbagge. Bild: Maria Saaristo

På Annegården vill personalen stödja barn och vuxna att skapa och uppleva konst tillsammans. Varje måndag ordnas konstrådgivning för barn som är hemma. Temat varierar, men tanken är att barn får skapa med händerna.

Ett trettiotal deltagare har samlats till konstrådgivning på Annegården i slutet av januari. Dagens tema är skalbaggar. Deltagarna ska få göra en skalbagge av lera som bränns till keramik.

– Visste ni att det finns 3 800 olika skalbaggsarter i de finska skogarna? frågar Anne Rossi-Horto som är lärare på konstrådgivningen.

Det ordnas konstrådgivning i två etapper varje måndag, grupp 1 samlas klockan 10-11.30 och grupp 2 klockan 12.30-14.

Vinterns teman är Moln, snö och is (13 februari- 6 mars) och Vad föddes av det här (13-27 mars).

Anne Rossi-Horto har varit på besök i naturhistoriska museet. Därifrån har hon fått låna en hemlighetsfull låda, som innehåller en mängd olika skalbaggar – en stekelbock, en smal skuggbagge, en gulbent kamklobagge. Rossi-Horto låter baggarna cirkulera runt bland deltagarna. Barnen får bekanta sig med dem i lugn och ro.

– Nu skulle jag redan vilja ha lera, säger Siiri Heliövaara, 4 år som är hemma på måndagar och har kommit till Annegården med mamma Sanna Heliövaara.

Innan barnen får forma sin bagge ritar de en skiss. En plan för hurudan skalbaggen ska bli, den behöver inte imitera en verklig bagge.

– Vi arbetar med lera en gång per termin. Leran är krävande eftersom den måste brännas. Inom dagvården används nu för tiden plastbaserade ämnen, inte lera som i alla fall kommer från jorden, säger Anne Rossi-Horto.

Lennart Juss formade också en mask så att hans skalbagge skulle ha något att äta. Bild: Maria Saaristo

Barnen får välja mellan tre typer av lera. Sedan formar de skalbaggen. För att de ska hålla görs benen av metalltråd. Barnen arbetar djupt koncentrerat. Till sist målar de sina skalbaggar. Sedan måste de torka och brännas. Man får komma och hämta sin skalbagge om två veckor.

Vill nå barn i hemmen

Konstrådgivningen utvecklades för sju år sedan för att nå barn i hemmen.

– Tidigare riktade sig vår konstundervisning enbart till barn i skolor och inom dagvården. Vi vill också stöda och inspirera barn och vuxna hemma att uppleva konst tillsammans, berättar Erja Mehto som arbetar med att producera konstrådgivningen.

Rita och planera. Lennart Juss, 6 år, går på konstrådgivningen tillsammans med mormor Marjukka Nio. Bild: Maria Saaristo

Det är gratis att delta och ingen förhandsanmälning behövs. Man kan delta en eller flera gånger, enligt vad som passar en själv bäst. Verksamheten är riktad till mellan tre- och sexåriga barn som vårdas hemma.

– Ibland oroar jag mig för hur jag ska hitta på tema till kommande konstrådgivningar. Jag har själv små barn, jag hittar på teman från samspelet med barn, säger Anne Rossi-Horto som har arrangerat över hundra rådgivningar.

Olika teman

Temat på konstrådgivningen är aldrig detsamma två gånger. Inte ens i de olika undervisningsenheterna. Konstrådgivningen har varit så populär att den sedan ett år tillbaka ordnas också i Gamlasgården, i Stoa i Östra centrum, i Malms kulturhus och i Nordhuset i Nordsjö.

Utflykt på stan. 4-åriga Aura har kommit till konstrådgivningen tillsammans med sin mormor. Efteråt ska de äta sushi. Bild: Maria Saaristo

Under våren är konstrådgivningen på Annegården uppdelad i tre temahelheter: Djur på olika sätt, Moln, snö och is och Vad föddes av det här? Varje tema behandlas under tre olika gånger, på tre olika sätt. En utomstående konstnär eller annan relevant sakkunnig besöker rådgivningen under varje helhet.

Undervisningen på konstrådgivningen går på finska, men personalen svarar vid behov på frågor också på svenska.

– Det kunde vara en möjlighet att organisera en del av sessionerna på svenska i framtiden. Ibland har det varit svårt att få deltagare till verksamhet på svenska, säger Erja Mehto.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning