P-platsen farlig för bilisterna – där inträffar nästan hälften av olyckorna

Upp till 44 procent av alla trafikolyckor inträffar på parkeringsplatser, uppger Institutet för olycksinformation (OTI) i ett pressmeddelande.

De vanligaste olyckorna är skador som inträffar då man backar den egna bilen på en parkeringsplats. Cirka en tredjedel av alla registrerade bilskador hör till denna kategori.

– På vintern lönar det sig att avlägsna snön också från bilens radarutrustning eller kameror, säger trafiksäkerhetschef Esa Räty på Institutet för olycksinformation i pressmeddelandet.

Enligt OTI registrerades sammanlagt knappt 42 000 trafikolyckor som hade inträffat på parkeringsplatser i fjol.

Vädret har en stor inverkan på det totala antalet trafikolyckor. De flesta olyckor inträffar i samband med snöyra och halt väglag. I fjol inträffade i genomsnitt 260 trafikolyckor per dag, uppger OTI.

Då man ställer antalet olyckor i proportion till invånarantalet så inträffade det mest trafikolyckor i Ackas, Kuusamo och Mariehamn. I Ackas och Mariehamn var det mest utsocknes bilförare som förorsakade trafikolyckor i fjol.

På vintern lönar det sig att avlägsna snön också från bilens radarutrustning eller kameror, påminner Institutet för olycksinformation. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46