P-platsen farlig för bilisterna – där inträffar nästan hälften av olyckorna

Nästan hälften av alla trafikolyckor inträffar på parkeringsplatser, uppger Institutet för olycksinformation. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Upp till 44 procent av alla trafikolyckor inträffar på parkeringsplatser, uppger Institutet för olycksinformation (OTI) i ett pressmeddelande.

De vanligaste olyckorna är skador som inträffar då man backar den egna bilen på en parkeringsplats. Cirka en tredjedel av alla registrerade bilskador hör till denna kategori.

– På vintern lönar det sig att avlägsna snön också från bilens radarutrustning eller kameror, säger trafiksäkerhetschef Esa Räty på Institutet för olycksinformation i pressmeddelandet.

Enligt OTI registrerades sammanlagt knappt 42 000 trafikolyckor som hade inträffat på parkeringsplatser i fjol.

Vädret har en stor inverkan på det totala antalet trafikolyckor. De flesta olyckor inträffar i samband med snöyra och halt väglag. I fjol inträffade i genomsnitt 260 trafikolyckor per dag, uppger OTI.

Då man ställer antalet olyckor i proportion till invånarantalet så inträffade det mest trafikolyckor i Ackas, Kuusamo och Mariehamn. I Ackas och Mariehamn var det mest utsocknes bilförare som förorsakade trafikolyckor i fjol.

På vintern lönar det sig att avlägsna snön också från bilens radarutrustning eller kameror, påminner Institutet för olycksinformation. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning