Özils avhopp eldar på migrationsdebatten

Mesut Özil slutar i det tyska landslaget.Bild: Jewel Samad

Mesut Özils avhopp från det tyska landslaget blir allt mer en migrationsdebatt. Efter att ha hyllats av turkiska politiker uttalar sig nu förbundskansler Angela Merkel. – Kanslern värderar Mesut Özil högt. Han är en fotbollsspelare som har bidragit mycket till landslaget, säger Merkel genom sin talesperson.

De turkiska politikerna var snabba med sina hejarop efter Mesut Özils besked i går att han slutar i det tyska landslaget.

"Jag gratulerar Mesut Özil som, genom att lämna landslaget, har gjort det vackraste målet mot fascismens virus", skriver Turkiets justitieminister Abdulhamit Gul på Twitter.

President Tayyip Erdogans talesperson twittrade också ut sitt stöd: "... Vilken skymf för dem som hävdar att de är toleranta och multikulturella!".

Seger för AFD

När Tysklands förbundskansler Angela Merkel uttalar sig blir det tydligt att det som började med en poserande Özil tillsammans med Erdogan alltmer blivit en migrationsdebatt. Personer med turkisk bakgrund är den största invandrargruppen i Tyskland och Özil-bråket kastar nu ljus på relationen mellan Tyskland och det turkiska folket.

Merkel säger via sin talesperson att hon respekterar Mesut Özils beslut och att hon "värderar Mesut Özil högt". Hon poängterar samtidigt att majoriteten av de personer med turkisk bakgrund som bor i Tyskland är välintegrerade i samhället.

Uttalandet kommer i skuggan av en debatt om att en stor ökning av invandrare i landet lett till ökade sympatier för det högerpopulistiska partiet Alternativet för Tyskland (AFD). Flera tyska politiker menar nu att Özils avhopp är en seger för AFD.

"Invandrare när vi förlorar"

Özil säger att han slutar på grund av att han känt av "rasism och respektlöshet" från det tyska fotbollsförbundet och att han blivit orättvist beskylld för Tysklands tidiga uttåg ur VM. Özil är starkt kritisk till Reinhard Grindel, ordförande för tyska fotbollsförbundet, DFB:

"I Grindels ögon är jag tysk när vi vinner, men jag är invandrare när vi förlorar", skrev Özil i sociala medier.

Justitieminister Katarina Barley skriver på Twitter att det är "en larmsignal om en stor tysk spelare som Mesut Özil inte längre känner sig önskad i sitt land på grund av rasism och inte känner sig representerad av DFB".

DFB avvisar rasismanklagelser

En av De grönas tidigare ledare, Cem Özdemir, uttryckte även han oro över att "tysk-turkiska ungdomar nu får bilden av att de inte har någon plats i det tyska landslaget" och att Grindel "kommer att få svårt att stanna på sin post", skriver AFP. Özdemir säger att avhoppet är "goda nyheter för Erdogan, för AFD och för alla som är emot mångfald".

Alice Weidel, ledare för AFD, skriver att: "Integrationsdrömmen fungerar inte ens med fotbollsmiljonärer", och kallar Özils avhopp för ett "typiskt exempel på misslyckad integration".

Det tyska fotbollsförbundet avvisar anklagelserna om rasism och skriver i ett uttalande att man "varit mycket engagerad i integrationsarbetet i Tyskland i många år" och att man "beklagar Özils avhopp".

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00