Oxford pausar vaccinstudie med barn

Oxford-universitetet pausar det vaccin lärosätet varit med om att ta fram. Arkivbild. Bild: Caroline Spiezio/TT-AP

Oxford-universitetet har pausat en studie på barn med det covidvaccin som man utvecklat tillsammans med Astra Zeneca. Orsaken är den möjliga kopplingen mellan vaccinet och blodproppar.

Hittills har vaccinet getts i tiotals miljoner doser i över 70 länder. Efter rapporter om att vaccinet i sällsynta fall skulle kunna ge upphov till blodkoagulationsstörningar har flera länder av försiktighetsskäl tillfälligt stoppat vaccineringar med vaccinet.

Nu backar till och med Oxford universitetet från den produkt som togs fram i samarbete med Astra Zeneca. Vaccinet pausas i en liten studie som omfattar barn och ungdomar, skriver The Wall Street Journal.

Detta görs i avvaktan på ytterligare information om vad rapporterade blodkoaguleringsproblem hos vuxna egentligen beror på.

Studien startade i februari och omfattar fler än 200 personer i åldern 6–17 år. Enligt en talesperson för universitetet har inga problem förekommit under studien, men tilltagande farhågor i Storbritannien och EU motiverar säkerhetsåtgärden.

Innan universitet återupptar studien vill man få grönt ljus från ansvariga brittiska myndigheter, klargör talespersonen.

Pausen är det senaste bakslaget för Astra Zeneca och Oxford-universitetet, vars vaccin ifrågasatts allt tätare på senare tid.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA avråder inte från användning av vaccinet. Samma ställning intar Världshälsoorganisationen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning