Oxfamchef erkände sexköp

Oxfams tidigare landschef i Haiti erkände, enligt en intern utredning, att han köpt sex. Personen på bilden är inte kopplad till fallet. Bilden är tagen vid Oxfams högkvarter i Port-au-Prince den 13 februari i år. Bild: Lehtikuva/AFP/Hector Retamal

Oxfams tidigare landschef i Haiti köpte sex under en insats efter jordbävningskatastrofen 2010, det erkänner han i en rapport från 2011 som biståndsorganisationen nu släppt delar av.

Den brittiska biståndsorganisationen genomförde 2011 en intern utredning om huruvida deras medarbetare köpt sex under en insats på Haiti 2010. Den resulterade i att totalt sju anställda avskedades eller slutade, bland annat den dåvarande landschefen.

Oxfam släpper nu rapporten för att "vara så transparant som möjligt kring beslutet vi fattade... och som ett erkännande av bristen på förtroende som det har orsakat", enligt ett uttalande.

Enligt rapporten erkände landschefen att han köpt sex av prostituerade i bostaden på Haiti, som Oxfam höll honom med. Han ska sedan ha erbjudit sig att lämna sin post.

Tidigare har han i ett fyra sidor långt öppet brev till ett mediebolag i Belgien, där han kommer ifrån, skrivit att han "avgick för att han misslyckats att utöva tillräcklig kontroll över personal som anklagas för sexuella förseelser."

Han nekade till att han själv skulle ha gjort något fel, men sade att han haft en kort sexuell relation med en lokal kvinna i sin Oxfam-bostad.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54