Oxfamchef erkände sexköp

Oxfams tidigare landschef i Haiti erkände, enligt en intern utredning, att han köpt sex. Personen på bilden är inte kopplad till fallet. Bilden är tagen vid Oxfams högkvarter i Port-au-Prince den 13 februari i år. Bild: Lehtikuva/AFP/Hector Retamal

Oxfams tidigare landschef i Haiti köpte sex under en insats efter jordbävningskatastrofen 2010, det erkänner han i en rapport från 2011 som biståndsorganisationen nu släppt delar av.

Den brittiska biståndsorganisationen genomförde 2011 en intern utredning om huruvida deras medarbetare köpt sex under en insats på Haiti 2010. Den resulterade i att totalt sju anställda avskedades eller slutade, bland annat den dåvarande landschefen.

Oxfam släpper nu rapporten för att "vara så transparant som möjligt kring beslutet vi fattade... och som ett erkännande av bristen på förtroende som det har orsakat", enligt ett uttalande.

Enligt rapporten erkände landschefen att han köpt sex av prostituerade i bostaden på Haiti, som Oxfam höll honom med. Han ska sedan ha erbjudit sig att lämna sin post.

Tidigare har han i ett fyra sidor långt öppet brev till ett mediebolag i Belgien, där han kommer ifrån, skrivit att han "avgick för att han misslyckats att utöva tillräcklig kontroll över personal som anklagas för sexuella förseelser."

Han nekade till att han själv skulle ha gjort något fel, men sade att han haft en kort sexuell relation med en lokal kvinna i sin Oxfam-bostad.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning