Oxfam-skandalen växer – ordförande gripen

Skandalen kring välgörenhetsorganisationen Oxfam växer. Bild: Lehtikuva/AFP/Andy Buchanan

Juan Alberto Fuentes, internationell ordförande i den skandalomsusande välgörenhetsorganisationen Oxfam, har gripits i Guatemala inom ramen för en korruptionsutredning.Samtidigt växer skandalen med vittnesmål om våldtäkter och övergrepp i Sydsudan.

En tidigare chef inom Oxfam International, Helen Evans, avslöjar i Channel 4 News att en undersökning under hennes tid inom organisationen 2012–2015 visat att det existerat en "kultur med sexuella övergrepp" på vissa Oxfamkontor.

Enligt undersökningen som omfattade 120 personer bland personalen i tre länder uppgav mellan 11 och 14 procent av de anställda att de bevittnat eller upplevt sexuella övergrepp.

Oxfams vicechef Penny Lawrence avgick tidigare i veckan sedan det framkommit att hon inte agerat trots att det varit känt att personer inom Oxfam köpt sexuella tjänster i Tchad och Haiti. Bild: Lehtikuva/AFP/Charlotte Ball

Sju procent av de anställda i Sydsudan – fyra personer – uppgav att våldtäkter skett där kolleger varit inblandade, enligt Evans.

I veckan avgick vicechefen för välgörenhetsorganisationen, Penny Lawrence, sedan det framkommit att hon inte agerat trots att det varit känt att personer inom Oxfam köpt sexuella tjänster i Tchad och senare även i Haiti efter jordbävningskatastrofen 2010.

Juan Alberto Fuentes greps i Guatemala tillsammans med ytterligare nio personer - bland dem flera ministrar och den förre presidenten i Guatemala Álvaro Colom. Korruptionsmisstankarna rör en upphandling av bussar för lokaltrafik under Coloms tid vid makten.

Skandalen briserade sedan The Times avslöjat att unga prostituerade anlitats av Oxfams personal i Haiti efter jordskalvet 2010 då närmare 300 000 människor omkom. Hjälporganisationen ska inledningsvis försökt att mörklägga skandalen, rapporterade The Times.

Senare har uppgifter kommit fram om att mer än 120 människor som arbetar för landets ledande hjälporganisationer har anklagats för sexuella övergrepp senaste året, rapporterar Sunday Times.

Enligt tidningen har Oxfam, med runt 5 000 anställda och 23 000 volontärer, registrerat 87 händelser förra året. 53 av dem lämnades till polis eller myndigheter. 20 personer förlorade sina jobb.

När organisationens vicechef avgick i måndags sade hon att en landschef i Tchad trots anklagelser om sexköp med koppling till honom och hans medarbetare varit kända, men att chefen ändå fortsatt att arbeta på Haiti.

På tisdagen framkom att personer ur Oxfams personal i en undersökning vittnat om att medarbetare begått våldtäkter i Sydsudan, enligt en tidigare chef inom organisationen

Källor: AFP, Reuters

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning