Oxfam: Över 11 miljoner syrier i nöd

Lastbilar från syriska Röda halvmånen i den krigshärjade syriska staden Douma, nära huvudstaden Damaskus. 80 procent av Syriens befolkning lever i fattigdom, slår en rapport från Oxfam fast. Bild: TT-AP

Efter åtta år av krig är 11,7 miljoner människor i Syrien i behov av humanitär hjälp, över 60 procent av dem befinner sig i regeringskontrollerade områden.

Det slår hjälporganisationen Oxfam och Danskt Flyktingstöd fast i en rapport som presenteras med anledning av ett möte i Bryssel på torsdag där framtida stöd till landet ska diskuteras.

I rapporten fastlås att av dessa är fem miljoner människor i akut behov av hjälp och att över 80 procent av Syriens befolkning lever i fattigdom.

"Syrier behöver stöd att bygga upp sina liv igen efter åtta år av brutal konflikt. Pengarna behöver gå till att se till att människor har råd med mat, kan skicka sina barn till skolan och har tak över huvudet. Människor vill inte ha gåvor, de vill ha en hjälpande hand för att kunna bli självförsörjande igen, säger Robert Höglund från Oxfam Sverige i ett pressmeddelande.

I rapporten framgår också att det är svårt för hjälporganisationer att nå fram till behövande i landet.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46