Oxbridge-alumn tar över prisbelönta Spira Ensemble

George Parris tar över Spira Ensemble i höst. Bild: Lidia Crisafulli/Pressbild

Helsingforskören Spira Ensemble har valt britten George Parris till ny dirigent från och med september.

George Parris (f. 1993) har studerat musik vid universiteten i Cambridge och Oxford. Till Finland kom han 2017 för att avlägga en magistersexamen i kördirigering vid Sibelius-Akademin.

Parris grundade som 18-åring ensemblen The Carice Singers, som har gett ut fyra skivor. Han har arbetat bland annat med Kroatiska nationella radiokören och inhemska EMO Ensemble och Somnium Ensemble. Parris är också aktiv som sångare och administratör.

Parris beskriver i ett pressmeddelande Spira Ensemble som en "enastående kör". Körens omdöme om sin blivande dirigent är lika entusiastiskt.

– George Parris är en inspirerande, energisk och skicklig dirigent som vi tror kan utveckla Spira, både repertoar- och sångmässigt. Vi ser verkligen fram emot att börja jobba med honom i höst, säger körens ordförande Cecilia Wikman.

George Parris efterträder Kari Turunen, som nyligen valdes till dirigent för kanadensiska Vancouver Chamber Choir.

Nyligen meddelade Kampin Laulu att Saara Aittakumpu efterträder Kari Turunen som dirigent från nästa höst.

Också Radions symfoniorkester fastnade nyligen för en Cambridgealumn när man utsåg Nicholas Collon, 36, till orkesterns nästa chefsdirigent.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46