Ovisst värre när Frankrike röstar i virusskugga – 800 nya fall på fredagen

Coronaviruset har lett till ovanligt öde gator i ett annars vårvarmt Paris. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Med tvättade händer och egna pennor ska Frankrike välja sina borgmästare i söndagens kommunalval. Coronaviruset skapar stor ovisshet om både säkerhet och valdeltagande – för att inte tala om resultatet.

I ett vårvarmt Paris har gator och torg sällan varit så stilla som nu. Rädslan för coronaspridningen har fått otaliga turister att stanna i sina hemländer, samtidigt som franska myndigheter infört förbud mot alla sammankomster med mer än 100 personer.

Ingen brydde sig om Dati i början, men nu har vi riktigt bra medvind.

På fredagen rapporterade landet 800 nya fall av coronaviruset, skriver Helsingin Sanomat. Den totala siffran är nu omkring 3 700.

I ett rum fyllt med flygblad och valaffischer på Boulevard de Sébastopol råder ändå febril aktivitet.

– Ingen brydde sig om Dati i början, men nu har vi riktigt bra medvind, säger Bruno Delgado, som arbetar för högerkandidaten Rachida Dati i Paris.

Höger mot vänster

Den 54-åriga forna justitieministern har rusat fram som en raket i opinionsmätningarna och toppar just nu en stenhård damkamp mot sittande socialisten Anne Hidalgo och liberala förra hälsoministern Agnès Buzyn.

Nedklottrade affischer för Agnès Buzyn, som kandiderar för presidentpartiet LREM i borgmästarvalet i Paris. Bild: Wiktor Nummelin/TT

– Parisarna har bett mig om ett säkert Paris och ett rent Paris, men också om en pragmatisk miljöpolitik, kampanjar Dati själv i fransk tv inför söndagens val.

Men även hos Hidalgos folk – tvärs över gatan från Dati-kontoret – är det full aktivitet. 60-åringen har gott hopp om en andra mandatperiod, inte minst via stödet från miljöpartiet EELV, som kan bli avgörande i valets andra omgång. För tillfället står Dati på 25 procent i opinionsmätningarna, mot 24 för Hidalgo och 20 för Buzyn.

Ovisst läge

Kampen mellan Dati och Hidalgo har gett nytt hopp åt Frankrikes "gamla" partier. Både Datis högerparti LR och Hidalgos socialistiska PS har annars gått kräftgång sedan Emmanuel Macron blåste in som en stormande mittenkraft i presidentvalet 2017.

I årets kommunalval har det dock länge siats om ett rejält bakslag för Macron, som det senaste året tvingats möta stora politiska protester över hela landet, senast mot hans tilltänkta pensionsreform.

Coronaspridningen har emellertid ställt allt upp och ned i sista stund. Dels är det inte längre lika givet vilka som vågar gå och rösta i det smittodrabbade landet. Dels brukar traditionellt en nationell kris i en valsituation ge ett uppsving för sittande makthavare, då väljare förlitar sig på säkra kort i en osäker tid.

Det skulle kunna leda till en oväntad stark insats för presidentpartiet LREM. Å andra sidan är många av makthavarna i kommunalvalet inte Macrons allierade – eftersom hans parti inte fanns när fransmännen senast röstade fram sina borgmästare 2014.

Förra justitieministern Rachida Dati leder i opinionsmätningarna inför borgmästarvalet i Paris. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Söndag den 15 mars hålls första omgången av årets franska kommunalval. Till kommunfullmäktige väljs mellan 7 och 163 ledamöter, beroende på folkmängden.

Mestadels gäller att ett parti eller en valallians som får mer än 50 procent av rösterna automatiskt får hälften av mandaten, medan övriga mandat fördelas proportionellt till alla som fått över fem procent av rösterna, inklusive majoritetsvinnaren.

Om ingen får majoritet i den första omgången hålls en andra valomgång den 22 mars med samtliga som fått över tio procent, medan de som fått minst fem procent har möjlighet att ansluta sig till någon av de övriga. I de tre största städerna – Paris, Lyon och Marseille – väljs sedan en överborgmästare av distriktsborgmästarna.

Vallokalerna är öppna mellan klockan 8 och 19 (till 20 i de större städerna). Mandatperioden är sex år. I det senaste valet 2014 dominerade de konservativa partierna med drygt 45 procent av rösterna.

Tre kvinnor står mot varandra i kampen om makten i Frankrikes huvudstad Paris:

* Anne Hidalgo (född 1959) är överborgmästare sedan 2014 och dessförinnan vice borgmästare sedan 2001. Hon tillhör Socialistpartiet (PS) och leder en koalition med miljöpartiet EELV och ett par mindre vänsterpartier.

* Rachida Dati (född 1965) är lokal borgmästare i Paris sjunde arrondissement sedan 2008, satt i EU-parlamentet 2009–19 och var justitieminister 2007–09. Hon tillhör konservativa Republikanerna (LR).

* Agnès Buzyn (född 1962) var hälsominister från 2017 till mitten av februari i år, då hon kastades in i valkampen i Paris när partikollegan Benjamin Griveaux drog sig tillbaka efter en sexskandal. Buzyn representerar president Emmanuel Macrons liberala parti Republiken på väg (LREM).

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning