Ovisst in i det sista – HBL på plats vid vallokalerna i Sverige

– I år gjorde det ont att rösta. Det blev ett annat parti, säger Calle Grandinsson. Han håller med om den hårda kritiken mot hur regeringen har misslyckats i vården. Bild: Jan-Erik Andelin

Det svenska valet blir mycket jämnt mellan de två huvudblocken. I Järfälla var stämningen avslappnad, men många väljare hade varit ovissa in i det sista.

– Jag har alltid brukar rösta på samma parti, men i år blev det svårt, säger Calle Grandinsson, i solen utanför vallokalen vid Aspnässkolan i Järfälla.

Järfälla nordväst om Stockholm är något av Sveriges svar på Esbo, utspridda bostadsområden varvade med små tätorter, industriområden och livliga trafikleder.

När HBL pratar med väljare som precis har röstat så är det för det mesta andra frågor som har varit avgörande än valdebatternas och rubrikerna bråk om klimatet eller invandringen.

– Ekonomisk politik och vård är viktigt för mig, säger Calle Grandinsson. Jag har varit engagerad i politiken här i kommunen, men nu tycker jag att det gör ont. I takt med att livet har varit elakt med mig så har jag tappat tron. På pappret ser Sverige fint ut, men inom vård och omsorg funkar det inte.

Evert Jonsson, som till vardags lägger golv på orten säger att Sverigedemokraternas invandringspolitik har tilltalat honom.

– Jag håller med om den helt och hållet, säger han. Men sedan har Sverigedemokraterna ju ingenting annat. Så jag röstade inte på dem.

Redan på måndag morgon har båda de politiska blocken sagt sig börja förhandla. Som ett resultat av det hoppas Evert Jonsson att Ulf Kristersson blir statsminister.

Evert Jonsson håller med om SD:s kritik mot hur invandringen har hanterats. Men i övrigt tycker han att partiet är för smalt och Sverigedemokraterna fick inte hans röst. Bild: Jan-Erik Andelin

"Vi är inte där är med oss invandrare"

Kereshmeh Klangefeldt är här med hela sin familj. Hon hoppas att den nuvarande regeringen ska sitta kvar.

– Välfärden, vården, skolan äldre omsorgen är viktiga.

Klimat- och invandringsfrågorna sägs ha varit svenskarna viktigaste fråogr i valet...

– Ja, men om man sköter det där andra först så reder också de frågorna upp sig, säger.

Hon är mycket kritisk mot Sverigedemokraterna och inte minst bland kunderna vid tandkliniken där honom jobbar har hon ofta fått debattera med SD-are som vill förklara sig.

– Jag förstår inte varför de finns över huvud taget, när vi har lagar om hets mot folkgrupp. Sådana som jag känner ju av det hela tiden, fast jag har bott i Sverige i 28 år. När jag kommer in i ett rum ser alla ju på mitt utseende fortfarande att jag inte är född svensk. Vi är inte där än.

Kereshmeh Klangefeldt - här med sonen Mark - undrar hur ett parti som Sverigedemokraterna över huvud taget får existera när det finns lagar mot hets mot folkgrupp.… Bild: Jan-Erik Andelin

Margarita Jara och Juan Carlos Abarca har flyttat till Järfälla från Chile för 34 år sedan. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har klarat sig bra i valdebatterna, tycker de.

I Järfälla hoppas de på bättre trygghet om kvällarna.

– Att ungdomarna sitter här i centrum och inte har någonting att göra är inte bra, säger Margarita Jara. Kommunen gör ingenting åt det.

I fråga om invandringen har hon också sin syn på den klar: Man kan inte komma hit och bara kräva, säger hon.

– När man flyttar hit är man gäst här, och då ska man ta den kultur som finns här, säger hennes man.

Juan Carlos Abarca och Margarita Jara vill se invandrare ta seden dit man kommer. Och hoppas att kommunen ska göra mera för att ge unga någonting att göra. Bild: Jan-Erik Andelin

Ovanligt svenskt sätt att rösta

I eftermiddagssolen utanför Aspnässkolan stannar många och språkar på skolgården efter att ha röstat, medan en del barn leker i karusellen borta i hörnet.

Här står också i den svenska valkulturens speciella inslag - valarbetare som med band i olika färger över bröstet delar ut de färdigtryckta valsedlar som man röstar med i Sverige. Här skriver man inte kandidatens nummer på röstsedeln som i Finland, utan genom att stoppa ett partis röstsedel i ett kuvert. De delas därför ut på stan eller som helreklam.

Trots den jämna kampen i riket verkar socialdemokraten Markus Josefsson, moderaten Dan Engstrand och miljöpartisten Mikael Jämtsved att få tiden att gå i god anda. Senare på eftermiddagen får de sällskap av en som har varit med länge. Sven-Erik Köhlin i Liberalernas blåa band har fyllt 78.

Mikael Jämtsved, Dan Engstrand och Markus Josefsson delade på svenskt vis ut valsedlar här vid Aspnässkolan i Järfälla. Bild: Jan-Erik Andelin

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning