Överviktiga munkar "tickande bomb" i Thailand

Munkväsendet har stor respekt i det thailändska samhället. Bild: TT/AP/David Longstreath

De avstår från att äta efter lunch – men många läppjar på söta drycker för att hålla energin uppe. Nu larmas om stora hälsoproblem hos Thailands buddhistmunkar. Nästan hälften är överviktiga.

I den buddhistiska monarkin Thailand bekänner sig en majoritet av befolkningen till theravadabuddhismen, som genomsyrar samhällslivet och kulturen. Många koncentrerar sig på att genom goda handlingar uppnå bättre förhållanden i detta livet eller nästa. Särskilt meriterande anses det vara att ge mat och annan hjälp åt munkar.

Munkväsendet har stor respekt i samhället. I varje större by och stad kretsar mycket av livet kring ortens wat, en kombination av kloster och tempel.

Källa: Landguiden

Thailands munkar och noviser ger sig ofta ut med sina skålar i gryningen för en matrunda. Att skänka något ätbart till en munk anses av många buddhistiska thailändare vara en god handling som gynnar levnadsförhållandena i detta liv eller nästa.

– Jag brukar ge dem kryddig dipsås och grönsaker, men ingen curry eller oljig mat, säger Somwong Palakawong till det australiska mediebolaget ABC News.

– Jag ger dem inte heller några söta efterrätter eftersom det kommer att göra dem feta.

Men alla resonerar inte som Somwong Palakawong och innehållet i allmosorna pekas ut som en orsak till munkarnas ökande hälsoproblem. Thailand dras med en allt tyngre befolkning. En av tre män är överviktiga medan över 40 procent av kvinnorna är betydligt överviktiga, enligt landets nationella hälsokontrollsenkät.

Och munkarna är inte undantagna. Nästan hälften (48 procent) av dem är överviktiga, enligt en studie från universitetet Chulalongkorn som också slår fast att 10 procent har diabetes. Många har också problem med knän och leder.

– Fetman hos våra munkar är en tickande bomb. Många av dem lider av sjukdomar som vi vet går att förebygga, säger professor Jongjit Angkatavanich vid universitets fakultet för hälsovetenskap, till The New York Times.

Många munkar har berättat för forskarna att deras löst sittande kläder gör att de inte märker att de går upp i vikt. Och de har blivit allt tjockare trots att de generellt sett äter färre kalorier än gemene thailändare. Det förklarar Jongjit Angkatavanich med de söta drycker som är populära bland munkarna för att hålla energin uppe efter dagens sista mål, som intas vid lunchtid.

För att öka medvetenheten har Jongjit Angkatavanich och hennes kollegor tagit fram ett bälte med knutar som har placerats på en plats som de anser representerar ett hälsosamt midjemått.

– Vi har försökt att ta fram något som är funktionellt och som inte skadar munkarnas självkänsla. Det är fint att se hur de lekfullt jämför sina bältens knutar och inser att de har gått upp i vikt och att det är dags att hålla igen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning