Översvämningsproblem på flera ställen i de österbottniska landskapen

Såg här såg det ut i Jalasjärvi i Södra Österbotten.Bild: Lehtikuva/Handout

Översvämningsläget är kritiskt på flera håll i Österbotten och Södra Österbotten meddelar NTM-centralen.

I ett pressmeddelande på söndag eftermiddag skriver NTM-centralen att flera vägar är avstängda runtom i Österbotten och Södra Österbotten på grund av höga vattenflöden.

Bland annat stängdes riksväg 3 i Jalasjärvi redan på lördagen och vägen är avstängd tills vidare.

Trafikverket uppmanar bilister att bekanta sig med läget på Trafikverkets nättjänst för trafikläget.

Vid Skataforsen i Perho å uppstod på lördagen en ispropp som gjorde att vatten och is täckte vägen i närheten.

Under lördagseftermiddagen började man leda vatten från Kyro älv via flödesluckorna till invallningsområdena i Ilmajoki och Seinäjoki.

I nedre loppet av Kyro älv förblir vattenståndet högt under hela veckoslutet. På norra sidan av Kyro älv är det vatten på många ställen på vägen mellan Skatila och Lillkyro.

I området som utgör gemensamt översvämningsområde för både Kyro älv och Toby–Laihela å på gränsen mellan Korsholm och Vasa (Toby) hotas byggnader fortsättningsvis av flödesvatten.

Även på flera andra håll stiger vattnet och hotar såväl vägar som fastigheter.

I Lappo å kan vattenståndet i Lappo under början av veckan stiga så högt att det även där blir aktuellt att leda ut vatten till invallningsområdena.

Räddningsverket och NTM-centralen uppmanar invånare i strandområden att följa med hur vattenståndet ändras och vid behov självständigt vidta åtgärder för att skydda sina fastigheter mot flödesvatten.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00