Översvämningar och död i tyfonens Hagibis spår

Hårda vindar ställde till med förödelse i Chiba i närheten av Tokyo. Bild: TT/AP/Kyodo

Minst 26 personer har dött och cirka 150 skadats efter tyfonen Hagibis framfart över Japan. Delar av staden Nagano står under vatten sedan floden Chikuma svämmat över och ett fraktfartyg har sjunkit i Tokyobukten.

Räddningsinsatser pågår i flera delar av Japan som drabbats av jordskred och översvämningar. I staden Nagano i centrala Japan har flodvatten forsat in och når upp till andra våningen på vissa bostäder, rapporterar NHK.

Över 100 000 räddningsarbetare, varav runt 31 000 militärer, är inkallade för att hjälpa till. Tv-bilder visar hur personer lyfts med helikopter från taken till de översvämmade husen.

Staden Ashikaga, norr om Tokyo. Bild: TT/AP/Takuya Inaba

Minst 26 personer har dött enligt NHK och flera personer saknas. Samtidigt var över 100 000 hushåll på söndagskvällen lokal tid fortfarande utan el.

Förutom de konstaterat 26 döda saknas flera personer, enligt NHK.

– Vi ser en fortsatt stor inverkan i människors liv, säger premiärminister Shinzo Abe, och lovar att kalla in fler räddningsarbetare om det skulle behövas.

Fraktfartyg sjönk

Runt 150 personer har skadats i ovädret, som nådde Tokyoområdet på lördagen, enligt NHK. Fler än sju miljoner människor rekommenderades att evakuera inför ovädrets kulmen, däribland boende vid Chikumafloden.

Hus och vägar under vatten efter att floden Chikuma svämmat över. Bild: TT/AP/Yohei Kanasashi

– I centrala Tokyo var det helt okej, men utanför och i flodområdena har det varit katastrof, säger Tokyobon Sophia Watanabe till TT på söndagsmorgonen, lokal tid.

Ovädret drog in över Tokyo på lördagskvällen, lokal tid. Watanabe följde utvecklingen via nyhetsrapportering och väderrappar.

– Det var obehagligt, man kunde inte gå någonstans, det blåste verkligen rejält. Vi höll oss borta från fönstren, men vi hade tur, säger hon.

En brandman i en översvämmad gata i Tokyo. Bild: TT/AP/Kyodo

Ett Panamaregistrerat fraktfartyg sjönk sent på lördagskvällen i Tokyobukten där det hade legat för ankar. Hur många av de tolv i besättningen som klarade sig var inte helt klart. Enligt tidningen Yomiuri omkom fem medan fyra räddades. Tre saknas ännu.

På väg bort

Tåg- och flygtrafik stod till stor del stilla under lördagen, men trafiken har börjat återupptas igen på söndagen, även om hundratals flyg ställdes in även på söndagen, och att Tokyos tunnelbana inledningsvis hölls stängd på söndagsmorgonen.'

En invånare i Nagano räddas från ett översvämmat hus. Bild: TT/AP/Yohei Kanasashi

– Regnmängder utan tidigare motstycke har setts i städer och byar där varningar har utfärdats, sade meteorologen Yasushi Kajiwara enligt AFP.

Enligt den japanska vädermyndigheten är den nu försvagade Hagibis på väg ut över Stilla havet.

Efterdyningarna tvingade dock arrangörerna av rugby-VM att ställa in ytterligare en match, mellan Namibia och Kanada.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning