Översvämningar kan ge stora skador

Bilden tagen i Texas i lördags. Bild: AFP / Lehtikuva / Brendan Smialowski

Regnet som vräker ned över Texas i USA kan leda till lika mycket materiell förstörelse som orkanen Katrina 2005. I Houston har det regnat över 76 centimeter på två dygn och vattnet står meterhögt på många gator.

Flera personer har rapporterats omkomna i stormen Harvey, den kraftigaste storm som nått landet sedan 2005. Regnet kommer att fortsätta att falla, enligt USA:s vädertjänst NWS. Stormen väntas stanna kvar över delstaten Texas i flera dagar.

Förstörelsen kan bli lika ekonomiskt kännbart som den efter orkanen Katrina i New Orleans 2005, bedömer en försäkringsorganisation.

– Det kan bli lika stora förluster som efter Katrina med tanke på mängderna vatten, säger Loretta Worters på The Insurance Information Institute till Reuters.

Drabbas hårt

Efter Katrina betalades över 15 miljarder dollar, motsvarande omkring 13 miljarder euro, ut från en nationell katastroffond.

När stormar med kraftigt regn slår till drabbas många amerikanska husägare hårt eftersom översvämningar, till skillnad från vindskador, ofta inte täcks av vanliga hemförsäkringar.

– Det vi ser just nu är den största översvämningskatastrof som skett i Houstons historia. Vi har sett regnmängder utan motstycke, säger Steve Bowen, chefsmeteorolog vid försäkringsbolaget Aon Benfield.

"Känns annorlunda"

Nära sju miljoner människor bor i de områden i Texas som räknas som katastrofområden, skriver AP. Där ingår också Houston, landets fjärde största stad.

Fem personer har rapporterats döda i stormen Harvey, enligt vädertjänsten NWS. Bara två dödsfall har dock bekräftats, skriver Reuters.

I USA väcker stormen Harvey obehagliga minnen från orkanen Katrina i Louisiana. Då omkom 1 800 människor i en katastrof som förvärrades av att det tog lång tid för myndigheterna att reagera.

Nichelle Mosby kommer från Louisiana och är på besök hos släktingar i Houston.

– Vi var med om Katrina, men det här känns annorlunda. I stället för att vattnet gradvis stigit är det som att vattnet forsat fram, säger hon till The Washington Post, stående i knähögt vatten på en parkeringsplats.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning