Översjöbevakare: Så ger du dig säkert ut på sjön

Det räcker inte att förlita sig på plottern utan det är viktigt att ha med ett fysiskt sjökort och en kompass. Arkivbild. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Viktigast är att kunna navigera, att någon alltid håller utkik i båten och att man begränsar hastigheten när situationen kräver det.

Efter båtolyckan på Erstan i Åbolands skärgård i lördags där två människor omkom ger sjöbevakningen rekommendationer för hur man rör sig säkert till sjöss.

En av de viktigaste sakerna att kunna innan man beger sig ut på sjön med båten är navigation. Orsaken till det är att man på sjön lättare kan köra vilse och köra på grund. Det räcker inte heller att förlita sig på en GPS eller en sjökortsplotter för navigation.

Räddningsvästar åt alla ombord.

Åra eller paddel.

Ankare.

Redskap att tömma båten med (pump, öskar eller hink).

Brandsläckare krävs om farkosten innehåller utrustning med flambränning, inombordsmotor eller utombordsmotor på över 25 kW.

Handsläckaren måste vara enligt standard EN 3 och dess effektklass minst 8A 68B.

Kontroll av släckare måste göras årligen.

Källa: Polisens hemsida som du hittar här.

– Vissa människor stirrar för mycket på sin sjökortsplotter. Det kan göra att man inte är tillräckligt uppmärksam på omgivningen. Det är viktigt att komma ihåg att använda sig av ett fysiskt sjökort och märka ut var man befinner sig eftersom man på det här sättet vet var man befinner sig tio minuter senare, säger Robin Lindström, översjöbevakare på sjöräddningscentralen i Åbo.

En kompass rekommenderas också att ha ombord på båten. Med en kompass och ett fysiskt sjökort vet man var man befinner sig när sjökortsplottern får slut på batterierna. När man kör båt ska en person i båten hela tiden hålla utkik 360 grader runt båten.

– Inte tittar du endast framåt när du kör bil heller, utan du tittar åt sidan och du tittar i backspegeln och sidospeglarna.

Nödraketer.

Visselpipa.

112-appen nedladdad på din telefon. 112-appen gör att dina koordinater skickas till nödcentralen när du ringer 112. På det sättet vet nödcentralen var exakt du befinner dig även till sjöss. Att se till att du har tillräckligt med batterier på telefonen är också viktigt.

Ficklampa med tillräckligt med batterier.

På många ställen på sjön får man köra så fort som man vill men man ska ändå komma ihåg att ha rätt situationshastighet. På det sättet hinner man väja i god tid för andra båtar.

Fjärden Erstan i Åbolands skärgård är inte en exceptionellt farlig fjärd att åka båt på.

– Erstan är inte farligare än andra ställen att köra båt på. Det handlar snarare om att det finns flera båtar på havet än förr vilket kan vara orsaken till att flera nära-ögat situationer har förekommit.

Det krävs inget körkort för att köra båt men Lindström påminner om vikten av att lära sig sjövägsreglerna innan man börjar köra båt.

– Det man inte ska göra är att köpa en båt och sedan direkt ge sig ut på sjön utan någon utbildning. Vi rekommenderar att man går några av de fina utbildningar som vi har här i Finland.

Exempel på kurser man kan gå är båtförarutbildning skärgårdsskepparutbildning, eller utbildningar som sjöscouterna anordnar. Navigationsskolor brukar anordna olika skepparkurser och medborgarinstituten i landet brukar anordna olika kurser.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning