Överraskningen: Teemu Tamminen gör blixtcomeback i landslaget

Teemu Tamminen är tillbaka i landslaget efter att egentligen aldrig varit borta Bild: Thomas Sundström

För bara tre veckor sedan meddelade landslagstränaren Kaj Kekki att Teemu Tamminen gjort sitt i landslaget – åtminstone för den här säsongen. Nu gör Tamminen "comeback".

Det fanns ett verkligt överraskningsnamn med på listan då landslagstränaren Kaj Kekki presenterade sin trupp för träningsmatcherna mot Japan och de inledande matcherna i EM-kvalet.

Teemu Tamminen gör "comeback" efter att ha varit borta från landslaget i inledningen av säsongen.

Det var inför träningsmatcherna mot Färöarna som Kekki meddelade att Cocksspelaren står över landslaget den här säsongen.

– Han är inte med i landslaget för tillfället. Han är borta åtminstone den här säsongen, sade landslagstränaren Kaj Kekki till HBL den 20 september.

– Det är en tung tid för honom med arbete, familj och handbollen. Jag har full förståelse för hans beslut.

Men då Kekki på onsdagen presenterade sitt lag till de kommande VM-kvalmatcherna mot Tjeckien och Vitryssland finns Tamminen med på listan.

Orsaken till en av alla tiders snabbaste landslagscomebackar är enligt Kekki enkel.

– Då jag följde med Cocks matcher under hösten märkte jag att hans spelglädje var tillbaka. Därför tänkte jag att jag ringer honom och frågar om han har kraft för spel i landslaget och det hade han, säger Kekki.

Också Max Granlund gör comeback i landslaget. Den resliga Dickenskytten är återhämtad efter sin skada och har imponerat i handbollsligan i höst. Alexander von Numers lyckades bra i träningsmatcherna mot Färöarna och är också med i truppen.

Nico Rönnberg har varit i kanonform i höstens Champions League-matcher med Cocks och Kariskillen spelar på en enormt hög nivå kväll efter kväll. Han är säkert markerad av de kommande motståndarna i kvalet och det ska bli intressant att se hur långt han kan bära det finländska landslaget. För att Finland ska ha någon chans att hävda sig i EM-kvalet måste Rönnberg spela på minst samma nivå som fört honom upp i skytteligatoppen i Champions League.

Viktigt kval

Kvalet är oerhört viktigt för landslaget, förbundet, Kekki och hans trovärdighet. Sedan han tog över som landslagstränare efter Mikael Källman sommaren 2015 har fokus varit inställt på kvalet till EM 2020. Det är första gången 24 lag får delta i EM och Kekki sade direkt då han blev landslagstränare att laget ska till EM. Efter det har all verksamhet anpassats efter målet. I vissa kvalmatcher har man prutat på resultatkraven för att i ställe träna in saker med sikte på kvalet som inleds om ett par veckor.

Själva kvalet blir minst sagt tufft. Det finländska laget hade inte turen på sin sida då grupperna lottades i våras. Finland ställs förutom mot Vitryssland och Tjeckien dessutom Bosnien-Hercegovina.

Vitryssland är ett stentufft motstånd – laget har tagit sitt till tre mästerskap (EM och VM) i följd, Tjeckien slutade på en meriterande sjätteplats i EM i januari medan Bosnien-Hercegovina tog två klara segrar över Finland i det föregående EM-kvalet.

Bosnien-Hercegovina låg på samma plats som Nederländerna och Portugal på rankingen som utgjorde grund för lottningskorgarna och lotten avgjorde att Nederländerna och Portugal placerades i den andra korgen medan Bosnien-Hercegovina åkte ner till den tredje korgen.

Med tanke på att Finlands största chans att ta sig till EM är att sluta trea i gruppen och vara en av de fyra bästa grupptreorna (av åtta treor) blev Bosnien-Hercegovina en verklig nitlott.

Finland inleder EM-kvalet den 24 oktober på bortaplan då laget möter Tjeckien. Hemmapremiären sker tre dagar senare då Vitryssland kommer på besök till vanda.

Kaj Kekki har tagit ut följande spelare till det förberedande lägret inför EM-kvalmatcherna mot Vitryssland och Tjeckien:

Målvakter:

Mikael Mäkelä, Dicken, Tuomas Laitinen, Atlas Vantaa, Kalle Alander, Cocks.

Utespelare:

Teemu Tamminen, Cocks, Benjamin Helander, Alingsås HK (Sverige), Joackim Broman, Dicken, Robin Sjöman, BK-46, Fredrik Forss, FIF (Danmark), Vincent Voutilainen, SIF, Anton Remy, Dicken, Roni Syrjälä, Cocks, Nico Rönnberg, Cocks, Max Granlund, Dicken, Alexander von Numers, SIF, Robin Granlund, Dicken, Oscar Kihlstedt, BK-46, Ian Martin, HIF Karlskrona (Sverige), Benny Broman, Dicken, Miro Koljonen, GrIFK, Johan Gripenberg, Dicken, Richard Sundberg, TSG AH Bielefeld (Tyskland).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning