Överraskningen – Pärmäkoski kör lagsprint

Krista Pärmäkoski var inte nöjd med sitt lopp i skiathlon. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Jasmi Joensuu och Krista Pärmäkoski kör söndagens lagsprint i VM.– Det är en mycket smal medaljchans, men de medaljerna räknas också, säger Pärmäkoski.

Det var inte en lätt uppgift för landslagsledningen att utse sprintduon som kör damernas lagsprint. Katri Lylynperä lyckades bra i sprint., Jasmi Joensuu gjorde också bra ifrån sig, och det visade sig att lagets största stjärna Krista Pärmäkoski också vill köra lagsprint.

– Det här är det bästa laget med tanke på medaljstriden, säger damlandslagets tränare Ville Oksanen.

Pärmäkoski var missnöjd efter att ha slutat på 13:e plats i damernas skiathlon, en sträcka där hon förut vunnit VM-silver och OS-brons. Men hon är nöjd över att få en ny chans direkt.

– Det är en känslig gren. Staven kan gå av vid fel tillfälle och då är det kört. Har man turen med sig kan det sluta bra, säger Pärmäkoski.

– Om vi lyckas riktigt bra, har vi en smal medaljchans, men det är också en medalj.

Jasmi Joensuu VM-debuterade i den individuella sprinten i Oberstdorf med sjuttonde plats.

– Det gäller att vara tillräckligt fräck, men ändå inte krascha. Det är många saker som måste gå rätt för att gå vidare.

Pärmäkoski har vunnit VM-silver i lagsprint 2011 och VM-brons i lagsprint 2013. I VM 2019 tog Pärmäkoski och Anne Kyllönen 7:e plats.

Ristomatti Hakola och Joni Mäki kör herrarnas lagsprint för Finland. De tog 16:e respektive 13:e plats i den individuella sprinten i Oberstdorf.

– Det finns många hårda lag med. Vi har en pallplacering så det skulle förstås vara trevligt med en gång till, säger Hakola.

Hakola och Mäki var trea i världscupen i Planica i december 2019. I februari 2019 var Hakola och Niskanen trea i klassisk lagsprint i världscupen i Lahtis.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning