Här är idrottsgalans pristagare – Övermark skola kammade hem den nya utmärkelsen

Idrottsgalan hölls i år på hotell Clarion i Helsingfors. Bild: Leif Weckström

Den finlandssvenska idrottsgalan samlade runt 250 idrottsvänner till hotell Clarion i Helsingfors på lördagskvällen. Under galan premierades idrottare, tränare och föreningar för sina prestationer under året som gått. Idrottsgalan arrangeras av Finlands Svenska Idrott (FSI).

Förutom de traditionella priserna årets förening, årets tränare, ungdomspriset samt den anrika bragdmedaljen, delar Sportpressen ut Edvin Wide-priset. Stiftelsen Tre Smeder delar också ut idrottsstipendier till två framgångsrika idrottare med anknytning till Helsingfors. Nytt för i år är utmärkelsen Årets skola i rörelse. Priset delas ut till en skola som på ett mångsidigt och kreativt sätt ökat den fysiska aktiviteten under skoldagen.

Edvin Wide-priset går till Eljas Aalto

Eljas Aalto som tävlar för IF Sibbo-vargarna har en lovande karriär framför sig. 2017 sprang han hem ett FM-silver på 200 meter under Kalevaspelen. Han är även statistikfyra på 400 meter herrar i Finland.

Förlags Ab Lindan Kustannus Oy, förläggare till tidningen Sportpressen, ville hedra sin tidigare delägare genom att 2008 initiera "Sportpressens Edvin Wide-pris". Vandringspris tilldelas årligen en lovande ung friidrottare, helst en löpare.

Årets Skola i rörelse är Övermark skola

I Övermark skola har man på ett kreativt och lekfullt sätt lyft in olika aktiviteter i den dagliga undervisningen. I skolan ordnas även rörliga aktiviteter på rasterna och för dem som deltar i eftermiddagsverksamheten. Lärarna bildar ett starkt team där man med gemensamma krafter fått till en förändring i skolvardagen, med eleverna, ökad fysisk aktivitet och välmående i fokus, lyder juryns motivering.

Programmet Skolan i rörelse är ett nationellt projekt för kompetens och utbildning som ingår i Finlands regeringsprogram. Målet är att skapa en aktivare och trivsammare skoldag, en timme fysisk aktivitet per dag för varje elev som också främjar inlärningen. Vinnaren av Årets skola i rörelse får en värdecheck på 500 euro.

Konferencierer: Sonja Kailassaari & Mårten Svartström

Artister: Krista Siegfrids, Frida Andersson och The Gators band

Komiker: Robert Jägerhorn

Årets tränare är Matti Mäki

Matti Mäki är tidigare tävlingssimmare och deltog bland annat i OS 2004. Hans adepter har representerat Finland i VM-, EM- och Ungdomarnas EM-tävlingar under året som gått. Matti är chefstränare för Helsingfors simsällskap (HSS) som vann Kaleva-pokalen i långbane-FM sommaren 2017. HSS fick också överlägset högst föreningspoäng under kortbane-FM 2017.

Ungdomsprisets huvudpris går till Saga Andersson

Saga Andersson kom på fjärde plats i stavhopp vid Junior-EM för 19 åringar i somras. Saga låg som statistiktrea över de damer som hoppat högst genom tiderna i Finland med 4,42 meter. 17-åriga Andersson är rankad som två bland 17-åringar världen runt. Ingen finlandssvensk damidrottare har någonsin hoppat högre än Saga.

Ungdomspriset går till Christian Friman

Christian Friman, Esbo Skytteförening, tog individuellt VM guld i 60 skott ligg i VM för juniorer 2017. Han tog även VM lagbrons i 3x40 skott i samma tävling samt ett EM lagbrons i Europamästerskapen på miniatyrgevär. Christian är också innehavare av flera finländska rekord i ovanstående grenar. Christian har även placerat sig fint i olika Europa Cup tävlingar samt internationella tävlingar i Europa.

Ungdomspriset går till Vilma Oura

Vilma Oura, Helsingfors Simsällskap, gjorde utmärkta simprestationer i Ungdoms-EM sommaren 2017 där hon som sextonåring bland annat slog ett 19 år gammalt finländsk rekord på 200 meter. Under FM tog hon FM-silver på 100 meter samt FM guld i stafetten 4*100 m. På kortbane-EM i december 2017 uppdaterade Vilma sitt finländska rekord för ungdomar på 200 meter ryggsim som hon tidigare satte på Ungdoms-EM.

Tre Smeders idrottsstipendium går till Eevi Bengs

Eevi Bengs representerar Helsingin Nykyaikaiset 5-ottelijat och tävlar i modern femkamp. Bengs har sex stycken FM-guld och fem nordiska mästerskapsguld i sitt baggage. Hon tävlar också i löpskytte, som också ingår i den moderna femkampen. 2017 tog hon hem ett VM-guld samt ett VM-silver i parsprint tillsammans med Tiitus Ämmälä.

Tre Smeders idrottsstipendium går till Max Granlund

Max Granlund representerar Helsingforsklubben Dicken och har varit en komet i finländsk handboll under året som gått. Han har även spelat i det finska landslaget och gjorde gott om mål under vinterns landskamper och förutspås bli en lysande handbollsspelare.

Stiftelsen Tre Smeder delar ut för andra året i rad ut två stycken idrottsstipendier på 2 000 euro till en kvinnlig och en manlig idrottare med Helsingforsanknytning.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning