Överlevande vittnar om skolskjutningen

Han ropade "surprise" – sedan började gärningsmannen skjuta. Nu vittnar elever som överlevde skolmassakern i Santa Fe i Texas om skräcken.

15-årige Evan San Miguel befann sig i på en bildlektion när en annan elev kom in i salen och öppnade eld.

– Han kom in och skrek "surprise", och sedan sköt han min kompis Kyle i bröstet. Det var fruktansvärt, fruktansvärt, berättar han för nyhetsbyrån AFP.

Då skytten gick vidare barrikaderade eleverna dörren och stannade i klassrummet tills dess att polisen kom och räddade dem.

Massakern vid gymnasieskolan i Santa Fe, strax söder om Houston, inleddes vid åttatiden på morgonen, lokal tid. Tio personer dödades, de flesta av dem elever. Bland offren finns en utbytesstudent från Pakistan och en lärare, enligt amerikanska medier. Tio personer skadades, och för två av dem uppges läget vara kritiskt. En av de skadade är en polis som sköts i armbågen.

Gärningsmannen, en 17-årig elev vid skolan, var iklädd en trenchcoat och beväpnad med sin pappas hagelgevär och revolver. Han uppges också ha kastat in tre rörbomber i ett klassrum. Pojken riskerar nu dödsstraff.

Stor minnesstund

På kvällen samlades anhöriga, elever och lärare, många av dem överlevande från massakern, till en minnesstund. Texasguvernören Greg Abbott och senatorn Ted Cruz kramade om sörjande anhöriga till offren. Människor bad och sjöng psalmer och många grät, rapporterar Reuters.

– Jag kände inte gärningsmannen men har sett honom i skolan. Då verkade han vara trevlig, berättar eleven Bailee Sobnosky för nyhetsbyrån.

17-åringen beskrivs i amerikanska medier som en tyst tonåring som dansade med sin kyrkogrupp och spelade fotboll. Hur det kommer sig att han utförde massakern är fortfarande oklart. Den federala polisen FBI har skickat ett team till platsen för att söka svaret. Polisen har undersökt två bostäder och hittat "explosiva föremål", däribland en Molotovcocktail, uppger guvernören Greg Abbott enligt Reuters.

Han säger också att gärningsmannen hade tänkt begå självmord, men att han gav upp och överlämnade sig till polisen. Enligt Abbott fanns det inte några varningssignaler kring den misstänkte, även om han lade upp en bild på sin Facebooksida med en t-shirt med orden "Född att döda".

Ytterligare två personer som beskrivs som intressanta hörs av polisen. En som "kan ha viss information", en som "reagerat misstänkt".

Trump: Fruktansvärt

Den amerikanska regeringen fortsätter att undersöka "det bästa sättet att skydda barn över hela landet", säger Vita husets talesperson Sarah Sanders efter den nya skolskjutningen.

Dådet i Santa Fe sker bara tre månader efter massakern i Parkland, Florida, då 17 personer sköts ihjäl. En skolskyddskommission som inrättats av president Donald Trumps efter massmordet i februari har aktiverats och kommer att träffas nästa vecka, säger Sanders enligt Reuters.

Trump kallar den senaste skolskjutningen fruktansvärd.

– Min regering är fast besluten att göra allt som står i vår makt för att skydda våra elever, säkra våra skolor och hålla vapen borta från dem som utgör ett hot mot sig själva och andra, säger presidenten.

Hans motståndare i presidentvalet 2016, Hillary Clinton, uppmanar efter dådet lagstiftarna att handla.

– Varje dag som vi misslyckas med att agera mot vapenvåldet sviker vi våra barn, twittrar hon.

Läs också:

Texas följer inte i Floridaelevers fotspår

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03