Överläkare till HS: Åldersgränsen för Astra Zenecas vaccin ska ses över

Det kan finnas en liten koppling mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar, menar europeisk myndighet. Men kopplingen verkar inte påverkas av den vaccinerades ålder. Bild: Lehtikuva

Den europeiska läkemedelsmyndigheten har inte hittat ett samband mellan ålder och risken för blodproppar. Det kan påverka Finlands policy för Astra Zenecas coronavaccin.

Finland fortsätter tills vidare att ge Astra Zenecas coronavaccin endast till de som är 65 år eller äldre. Det säger överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd till Helsingin Sanomat.

En ändring av åldersgränsen kan dock bli aktuell efter att den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor träffas nästa vecka.

Bakgrunden är att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i onsdags fastställde en möjlig koppling mellan vaccinet och blodproppar i kombination med blodplättsbrist.

Samtidigt meddelade myndigheten att faktorer som ålder och kön inte verkar påverka risken för blodproppar i samband med Astra Zenecas vaccin.

Enligt EMA bör blodproppar nämnas på listan över väldigt sällsynta biverkningar, men myndigheten uppger samtidigt att vaccinets nytta klart överstiger eventuella komplikationer.

Ingen gemensam EU-hållning

Medlemsländernas hälsoministrar möttes på onsdagskvällen för att diskutera en gemensam linje för användningen av Astra Zenecas vaccin, vilket man hittills misslyckats med.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides framhävde på mötet vikten av en gemensam europeisk hållning för att inte förvirra och skapa tveksamhet kring vaccinet. Men medlemsländerna gick ändå vidare med fortsatt spridda rekommendationer om åldersgränser.

I till exempel Frankrike ges vaccinet till 55-plussare, i Tyskland till 60-plussare och i Sverige till 65-plussare. Detta trots att EMA inte kunnat koppla biverkningarna till någon särskild åldersgrupp.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning