Överflöd för ett fåtal

LARGE FIELD ARRAY. Keith Tysons installation består av 300 skulpturer och har aldrig tidigare visats i sin helhet. Konstnärens såg själv verket färdigställt för första gången under en öppning för en liten grupp inbjudna för ett par veckor sedan. Bild: David Bebber

En uppsjö verk av internationellt kända konstnärer på tre stora områden, en konstlada byggd för ett enda verk av Keith Tyson och fyra residenskonstnärer på plats i sommar. Paret Zabludowicz konstskatt på Sarvsalö är häpnadsväckande magnifik och påkostad, speciellt med tanke på hur få personer som kan njuta av den.

Det mest imponerande på Anita och Poju Zabludowicz ägor i Sarvsalö är Turnerpristagaren Keith Tysons enorma Large Field Array, som installerats i en ny byggnad, ritad av Jukka Siren enkom för detta verk. Verket är ett slags modell av universum i 300 delar, eller snarare en satirisk bild av kultur, ekonomi, vetenskap och politik på den här planeten.

I halvfärdigt skick har verket visats i New York, London och på Louisiana i Danmark. Först nu är arbetet fullbordat och verket har landat i Sarvsalö, där det i första hand kan ses av inbjudna gästar små grupper som guidas runt. Zabludowicz Collection ordnar också två dagar öppet hus i höst, med ett biljettpris på 32 euro för enskilda besökare. Då kan hela 600 personer se verket, som ändå skulle vara värt en mycket större publik.

– På lång sikt vill vi göra verken på områdena mer tillgängliga för publik, men vi vill ta det lugnt och göra det rätt. Vi vill att upplevelsen ska vara den bästa möjliga, säger programchefen Maitreyi Maheshwari och tillägger att det finns en tradition av att öppna sina samlingar för besökare här på sydkusten.

En orsak till att man inte kan ta emot fler besökare är att det är ett fåtal personer som ansvarar för skötseln av stället, och de flesta är baserade i London. Inför varje guidad tur ska också till exempel pollen torkas av glasskivor, insekter sopas från golv och ljud- och videoverk sättas i gång.

Absurd värld

Large Field Array är så omfattande att verket nästan är omöjligt att se i sin helhet. Tyson ville göra ett verk som man tappar bort sig i. Här finns modeller av svarta hål, en Buddha i ett material som liknar tandkräm, ett dukat bord med engelsk frukost som ser oaptitligt realistisk ut, Donald Trumps senaste bröllopstårta och basketspelare som är siamesiska tvillingar. I en skulptur har en man tagit sitt liv. Det är ingen vacker bild Tyson ger av vår värld, men det finns också humor i de absurda, plastiga föremålen som objektifierar olika idéer.

Paret Zabludowicz köpte installationen halvfärdig och har finansierat färdigställandet.

– Jag såg verket 2006 och blev helt överväldigad, förklarar Anita på en videosekvens i förrummet.

Utställningsrummet är 25 gången 25 meter och påminner på om en industri- eller lagerbyggnad. Det förstärker på ett lyckat sätt den inte helt upplyftande känslan i översikten av vad den mänskliga kulturen åstadkommit.

Fasaden på byggnaden har en helt annan, naturnära karaktär. Den är helt täckt i ohyvlad furu, som endast behandlats med en blandning av utspädd ananasjuice och stendamm som ska få träet att bli ljusgrått småningom.

Hus blir konstverk

Utomhus finns många permanenta verk, ofta gjorda av residenskonstnärer. Tre hus har hittills mer eller mindre förvandlads till konstverk. Ett båthus har restaurerats och anpassats till verk av Sam Falls. Richard Woods har klätt om en stuga med fejkad, färgglad sten. Och i sommar gör Rachel Champion om en byggnad som tidigare hyst små sovrum till verket Discoverers of Onkalo. Hon har slagit ut mellanväggar för att få ett enhetligt rum, där korvliknande formationer för tankarna till underjordiska parkeringar, eller som titeln antyder, förvaringsplatsen för kärnavfall som byggs i Olkiluoto.

Den dystopiska titeln för verket hemlighöll hon i det längsta, men uppenbarligen i onödan. Man kan möjligen se en liten dragning till mörka anslag i Zabludowicz Collection.

– Det är oundvikligt, allt ska inte vara sockersött. Det bor en liten Luke Skywalker, som bekämpar ondskan, i oss alla, säger Maheshwari.

"Alla ska rymmas i bastun"

Det finns gott om svängrum på de tre områdena, med otaliga byggnader, enorma gräsmattor och konst överallt. I en konstlada finns asiatiska verk i samlingen, i en annan verk av Per Kirkeby, Albert Oehlen och Timo Sarpaneva. Men det är relativt folktomt. Här jobbar för tillfället fyra konstnärer. De stannar allt från 10 dagar till 6 veckor, oftast i maj och juni eftersom det då är lugnast på ön.

Varför tar ni inte emot fler konstnärer?

– Vi vill ägna konstnärerna mycket tid. Det ska inte bara arbeta här, vi vill också kommunicera med dem. De ska också få vara ensamma, ta en paus från människor, säger Maheshwari.

– Alla ska få plats i bastun samtidigt, skrattar Kelly Large som är kurator för det offentliga programmet.

Ellen Altfest är en av konstnärerna som arbetar där just nu. Hennes pojkvän sitter modell för en målning som visar en del av hans ansikte.

– Naturen omkring mig har börjat påverka mitt arbete mycket. Jag skissar fragment av natur utanför min stuga. Jag har arbetat i New York i tre år och att komma hit har gett mig idéer för kompositioner jag vill göra i naturen när jag kommer hem.

Under den första helgen på Sarvsalö träffade hon en hel del människor i konstbranschen, men efter det har det bara varit hon och de andra konstnärerna.

– Det har verkligen varit roligt att lära känna dem. Jag tror att konstnärer ofta gillar att umgås med andra konstnärer.

Vartannat år i Las Vegas

Vartannat år arbetar inga konstnärer Sarvsalö, eftersom Zabludowicz Collection då erbjuder konstnärsresidens i Las Vegas. Helt tomt var stället ändå inte i fjol.

– Familjen Zabludowicz underhöll många gäster här och residensassistenten Riikka Toivonen guidade några grupper, säger Maheshwari.

I Storbritannien bojkottar en grupp konstnärer Zabludowicz Collection, på grund av Poju Zabludowicz affärsverksamhet i Israel och för hans engagemang i BICOM, en lobbyorganisation för Israel.

Har bojkotten påverkat er verksamhet?

– När vi träffar nya konstnärer måste vi ibland börja med att diskutera politik i stället för att prata om konstnärens arbete, men inte på andra sätt. Anita och Poju har valt att inte kommentera saken eftersom uttalanden lätt blir vinklade och missförstådda, säger Maheshwari.

Poju och Anita Zabludowicz konstsamling innehåller över 3 000 verk, varav huvudparten finns i London.

Zabludowicz Collection förfogar över tre områden på Sarvsalö: Suvikunta, Hermans och Snickarens hus.

De guidade turerna under öppet hus den 17 och 18 september är nästan fullbokade. På söndag finns ännu plats för grupper. Biljetten för en grupp på 10 personer eller mer kostar 263 euro. zabludowiczcollection.com/events

Mindre grupper kan också anhålla om att få en guidad tur på områdena under andra tider.

Årets residenskonstnärer är Ellen Altfest, Matt Connors, Michael Fullerton och Donna Huanca.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning