Över tusen soldater på massiv krigsövning mellan Helsingfors och Hangö

Den massiva krigsövningen Sapeli 21 kan orsaka buller i en vecka. Bild: Leif Weckström/HBL-arkiv

Omkring 1 350 värnpliktiga och reservister deltar i krigsövningen Sapeli 21 i månadsskiftet november-december på ett område som sträcker sig från Helsingfors till Hangö. Övningarna pågår också i mörker och de kan orsaka buller.

Gardesjägarregementet leder krigsövningen Sapeli 21 som inleds på fredag och pågår i en vecka på flera orter i västra och mellersta Nyland. Flera av deltagarna fullgör sin värnplikt i och med övningen. Trupper från Pansarbrigaden och Markstridsskolan deltar också.

Samtidigt genomför marinen övningen Atrain 21. En tanke är att samordna arméns och marinens övningar vid kusten och i hamnarna. Sapeli 21 leds av kommendören för Gardesjägarregementet, överste Asko Kopra medan Atrain 21 leds av kommendören för Nylands brigad, kommodor Juha Kilpi.

Huvudmålsättningen är att stärka Gardesjägarregementets truppers beredskap och prestationsförmåga i krävande stridsuppgifter i bebyggda områden och vid sydkusten. Genom att öva på ett stort område skapar man situationer där trupperna får tillämpa vad de lärt sig om strider både i och utanför tätorter.

Trupperna övar både på offentlig och privat mark i Helsingfors, Esbo, Vanda, Tusby, Kyrkslätt, Raseborg och Hangö. Soldaterna övar i stridsutrustning inklusive automatkarbin. Trupperna använder övningsammunition, vilket kan förorsaka buller, även kvällstid.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning