Över tusen kan ha smittats av det kinesiska viruset

Gående bär skyddsmasker i Tokyo den 16 januari. En person i Japan har diagnosticerats med det mysiska lungviruset efter att ha besökt staden Wuhan i Kina. Bild: Eugene Hoshiko/TT-AP

Antalet personer som har smittats av det mystiska sars-liknande virus som sprids i Kina kan vara betydligt fler än landets myndigheter har meddelat. Hittills har minst två personer avlidit i den nya lungsjukdomen.

Än så länge har 41 sjukdomsfall rapporterats i Kina, enligt landets myndigheter. Centrum för epidemin är staden Wuhan, där en fiskmarknad har stängts efter att viruset härletts till den.

Men antalet smittade kan vara över 1 700, enligt en rapport från Centrum för global analys av infektionssjukdomar (MRC) vid Imperial College i London. Institutionen ger bland annat råd till Världshälsoorganisationen (WHO).

Hittills har tre sjukdomsfall registrerats utanför Kina, två i Thailand och ett i Japan.

– Att tre fall har spridit sig från Wuhan till andra länder borde innebära att det skulle finnas många fler fall än vad som har rapporterats, säger professor Neil Ferguson, en av författarna till rapporten, till BBC.

MRC uppskattar att minst 1 723 personer hade smittats i Wuhan fram till och med den 12 januari, baserat på resenärssiffror från Wuhans flygplats och modeller för sjukdomsutbrott.

Neil Ferguson säger till BBC att han är betydligt mer bekymrad nu än för en vecka sedan, även om det fortfarande är för tidigt att trycka på alarmknappen. Han säger också att möjligheten att viruset kan spridas från människa till människa borde tas på större allvar eftersom det är "osannolikt" att viruset enbart har spridit sig från djur till människor.

Hittills har två personer i Kina avlidit i lungsjukdomen. Viruset tillhör samma familj som det dödliga sars-viruset, som orsakade över 750 dödsfall världen över 2003–2004 sedan epidemin spridit sig från Kina.

Hur orolig ska vi vara för en ny pandemi? Här några frågor och svar.

Hur farligt är viruset?

Viruset beskrivs som en ny typ av coronavirus, en virusfamilj som i vanliga fall inte är särskilt allvarlig. Viruset ger oftast förkylningssymptom, men i undantagsfall kan väldigt svaga patienter avlida.

Den nu upptäckta virusvarianten har hittills inte uppvisat samma kapacitet till spridning som sars och mers haft.

Kan det utvecklas till en lika stor spridning som vid sars-epidemin?

Sedan sars-epidemin i början av 2000-talet har smittskyddsinstanser världen över lärt sig att bättre hålla koll på när en typ av coronavirus sprider sig från djur till människor. Så länge vården håller koll på de patienter som kommer in och håller dem isolerade och följer rutinerna är det fullt möjligt att bryta spridningen.

Även det internationella regelverket har uppdaterats och förbättrats.

Kan viruset nå Norden?

Spridningen som pågår i Asien bör i nuläget inte oroa oss. Ett eventuellt fall skulle kunna dyka upp här, främst med tanke på att människor ju reser i världen, men någon större spridning är inte sannolik.

Bland annat enligt Världshälsoorganisationen WHO är det ändå viktigt att man talar om för sjukvården att man varit i området om man blir sjuk när man kommer hem.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning