Över tusen civila har dödats i Kongo-Kinshasa

Arga invånare tänder eld på en FN-byggnad, som en reaktion på att extremistgruppen ADF dödat åtta personer och kidnappat nio i regionen Beni i Kongo-Kinshasa, den 25 november 2019. Bild: Al-hadji Kudra Maliro/TT-AP

Över 1 200 civila har fått sätta livet till i striderna i Beniregionen i östra Kongo-Kinshasa sedan slutet av oktober 2019. Det var då militären inledde en stor insats för att få stopp på extremistgruppen ADF, som har begått upprepade massakrer i Beniregionen sedan 2014.

Det är den civila ungdomsorganisationen Lucha som har sammanställt de dystra dödssiffrorna.

– I stället för att stoppa dödandet och oskadliggöra angriparna har de militära insatserna skingrat dem över enorma området, där de kan fortsätta att slakta civila, säger en talesperson för Lucha, som är en av Kongo-Kinshasas största civila rörelser.

Mördandet har under det gångna året även expanderat till Rwenzoriområdet och till delar av grannprovinsen Ituri, området som förut var lugna, uppger Lucha.

ADF var från början ugandiska muslimska extremister, men har funnits i grannlandet Kongo-Kinshasa sedan 1995. De motsätter sig Ugandas president Yoweri Museveni, som ställer upp för en sjätte mandatperiod när landet går till presidentval på torsdag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning