Över tjugo år i julens tjänst

Sven-Elof Johansson växte upp med en stor förkärlek för julen. Hans iver har smittat av sig på hans barn, barnbarn och en stor samling ålänningar. Bild: Alexandra Gäddnäs

Sven-Elof Johansson har alltid älskat julen. På lillajulsafton på lördag vid klockan 16 tänder han tiotusentals julljus på gården i Grelsby, till ålänningarnas stora förtjusning. – Det är lite av en tradition jo, konstaterar Johansson.

En hel generation ålänningar har vuxit upp med Sven-Elof "Loffe" Johanssons glittrande belysning som jultradition. I början av 2000-talet tog nämligen hans intresse för julbelysning ordentlig fart.

– Det var vid millennieskiftet det riktigt brakade loss. Jag tänkte att det var intressant att pröva. Varje år har jag en liten nyhet. I år är det inspirerat av ett litet tips från Ernst Kirchsteiger.

Vad nyheten är lovar vi att inte avslöja, utan den uppmärksamma beundraren får själv hitta det nya inslaget. Det är lättare sagt än gjort: över åttio slingor och sjuttio stickkontakter gömmer sig på Johanssons gårdsplan.

– Bara i granen där sitter 1 500 lampor.

De senaste veckorna har han fått hjälp av sonen Ove Johansson och dottern Eva Joelsson att ställa i ordning gården.

– De ville inte att jag skulle klättra på stegar tydligen, de är rädda att jag ska falla från den. Jag är ju bara lite över åttio ännu men de ville så gärna hjälpa till, säger Sven-Elof Johansson.

Barnen Eva Joelsson och Ove Johansson står för den fysiska arbetskraften men det är Sven-Elof Johansson som är hjärnan bakom konstverket. Bild: Alexandra Gäddnäs

En folkkär syn

Ibland får Sven-Elof Johansson en konfektask eller julkort i postlådan som tack.

– Vissa planerar in lite extra tid när de åker till jobbet på morgonen för att kunna åka förbi och titta, säger dottern Eva Joelsson.

Häromdagen mötte hon en kvinna inne i Mariehamn som intygade att Sven-Elofs julbelysning sätter spår hos stora och små.

– Det var ett par som precis hade flyttat. Deras barnbarn var väldigt besvikna: "när vi far till farmor och farfar ser vi inte längre julhuset". Barnbarnen var verkligen inte nöjda med den nya resvägen.

Ifall man är nyfiken och vill ta sig en ordentlig titt behöver man inte vara blyg.

– Folk stannar ofta upp ute på vägen och tittar. Vi brukar säga att man gärna får köra in på uppfarten ordentligt, det kan bli väldigt halt på raksträckan, säger Ove Johansson.

Sven-Elof Johansson är inte helt säker på vilken den första julbelysningen på gården var. Från 70-talet minns han någon slinga kring ett fönster och på en buske. Bild: Alexandra Gäddnäs

Släkt av stormen

När Sven-Elof Johansson slår på brytaren för att ge en försmak av vad som komma skall lyser hela gårdsplanen upp och nya tomtar som man tidigare missat gömmer sig här och var.

– Nej, nu undrar nog grannarna vad han håller på med, ifall han har börjat fuska lite och tänder innan lillajul, säger Eva Joelsson med ett skratt.

Exakt hur mycket tid det tar att sätta upp skådespelet är svårt att avgöra, men trion är överens om att äppelträden är bland det värsta att dekorera. Totalt uppskattar Sven-Elof Johansson att det börjar röra sig om mer än tiotusen lampor.

– De grövsta arrangemangen tar nog två heldagar i sig, säger Ove Johansson.

– Det andra pysslar man med några timmar en dag och någon timme en annan dag i ett par veckor, säger Sven-Elof Johansson.

Vanligtvis satsar han på att ha julbelysningen tänd fram till och med fruns födelsedag, den 15 januari.

– Alla år förutom i fjol har det varit så. När stormen Alfrida kom efter nyår mådde inte belysningen så bra.

Runtom på gården ligger det väl undangömda plastdunkar som skyddar skarvsladdarna och det är framför allt vätan och blåsten som kan sätta käppar i hjulen.

– Vi har också satt stenar som tyngder lite överallt för att garantera att allting ska stå kvar ifall det skulle komma någon storm till och kopplingarna är omslutna av plastdunkar, säger Eva Joelsson.

Snögubben fick flytta

Inspirationen hittar Sven-Elof Johansson lite överallt. Folk kommer också och berättar om vad de sett hos andra.

Tidigare var det inne med mycket färgglada lampor men under de senaste åren har Sven-Elof Johansson satsat på ett allt mer stilrent val med varma, enfärgade slingor. Bild: Alexandra Gäddnäs

Just nu är största delen av belysningen ledlampor, något som har gjort gott för elräkningen. Riktigt hur mycket räkningen landar på i december avslöjar Sven-Elof Johansson inte.

– Vi kan konstatera att den är högre i december än i juli.

– Det färgglada har sakta men säkert skalats bort, säger Ove Johansson.

En viss omsättning på juldekorationerna finns också.

– En gång hade vi en amerikansk uppblåsbar snögubbe men han gillade inte riktigt det blåsiga klimatet här, säger Eva Joelsson.

Belysningen är uppdelad i tre grupper för att snabbare kunna felsökas om något skulle gå sönder och Eva Joelsson säger att det gäller att lära sig pappans språk för att kunna vara en bra hjälpreda.

– Det är bra många kontakter här och när man håller på och riggar så gäller det att hålla koll på alla femmor, tior, hanar och honor.

Man kan nästan påstå att julbelysningen är ett helårsprojekt. I januari kom trion på sig själva med att redan stå och fundera på vad årets nyhet skulle vara.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning