Över hundra flickor befaras kidnappade i Nigeria – Boko Haram misstänks

I Nigeria saknas 111 skolflickor och man befarar att det är en ny masskidnappning som inträffat. Polisen anklagar jihadiströrelsen Boko Haram för att ha angripit flickornas skola.

I måndags tog sig terrorgruppen Boko Haram in i byn Dapchi i nordöstra Nigeria. Beväpnade män körde in i byn med pick up-bilar, med siktet inställt på en flickskola i området. Personalen på skolan bestämde sig för att fly med eleverna när skottlossning och detonationer hördes inifrån byn.

Enligt de första rapporterna verkade det som om alla flickor på skolan genom flykten hade lyckats undkomma den hotande kidnappningen. Men nu kommer uppgifter om att många av de nästan tusen eleverna fortfarande saknas.

Enligt polisens sammanräkning på onsdagen är 111 flickor fortfarande borta. Samtidigt har man ännu inga bekräftelser på att de har kidnappats. Abdelmaliki Sumonu, delstatsminister i Yobe med ansvar för polisens arbete, säger att skolan har 926 elever och att 815 av dessa har kunnat återvända till skolan.

2014 genomförde Boko Haram en uppmärksammad kidnappningsräd i staden Chibok, beläget omkring cirka 20 mil nordväst om Dapchi. Den gången kidnappades omkring 270 flickor. 60 av dem lyckades fly och många av de andra har sedan dess successivt frigivits efter förhandlingar. Cirka 100 av de flickorna beräknas dock fortfarande befinna sig i Boko Harams våld.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03