Över hälften coronasmittade i Bombays slum

En sjukvårdsarbetare mäter kroppstemperaturen på invånare i Bombays slumområde Dharavi i Indiden. Bild: Rafiq Maqbool/TT-AP

Över hälften av människorna som lever i slummen i Bombay har smittats av coronaviruset, enligt en ny studie. Uppgiften sår nya tvivel om riktigheten i Indiens officiella siffror.

Närmare 7 000 slumpvis utvalda invånare i storstaden Bombay (Mumbai) testades i studien, som har gjorts på uppdrag av stadens lokala myndigheter.

Resultatet visar att 57 procent av de boende i slummen hade antikroppar mot coronaviruset, jämfört med 16 procent av de som bor utanför slummen

Miljoner bor i slummen

Resultatet är ännu ett tecken på att antalet officiellt smittade i Indien är kraftigt underskattat. I jättelandet med över 1,3 miljarder invånare har hittills närmare 1,5 miljoner människor testats positivt för coronaviruset, vilket gör Indien till det tredje värsta drabbade landet i världen i absoluta tal, efter USA och Brasilien.

I Bombay bor runt 40 procent av stadens omkring 20 miljoner invånare i slumområden. Här finns bland annat Indiens största slumområde Dharavi, där ungefär en miljon människor bor på en yta som endast är drygt två kvadratkilometer stor. Att hålla avstånd, och isolera sig om man är sjuk, är omöjligt.

Låg dödlighet

Men trots till synes stor virusspridning i slummen har dödsfallen inte skjutit i höjden. Sannolikt har de allra flesta burit på viruset utan att uppvisa några symtom, vilket indikerar att dödligheten i slumområdena har varit mycket låg, enligt studien.

Officiellt har över 6 000 avlidna och 110 000 smittade registrerats i Bombay hittills under pandemin. I Indien som helhet har drygt 33 000 dödsfall i covid-19 registrerats.

Förra veckan släpptes en liknande antikroppsstudie som visade på att nästan en fjärdedel av invånarna i huvudstaden New Delhi kan ha haft viruset.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning