Hälften av svenskarna har svaga kunskaper om Finland – men alla känner mumintrollen

Finlandsbild. Många svenskar känner till mumintrollen, men annars är kunskaperna om Finland ganska ytliga. Bild: Mostphotos

Hela 85 procent av svenskarna känner till Mumintrollet men endast 12 procent vet när Finland blev självständigt. En färsk undersökning om Finlandsbilden i Sverige visar att svenskarnas kunskaper om Finland är svaga.

– Svenskarnas uppfattning om Finland är till stor del positiv men en del lite gammalmodiga markörer som man förknippar med Finland hänger kvar, säger Finlandsinstitutets direktör Anders Eriksson.

Studien som Finlandsinstitutet, Kulturfonden Sverige och Finland och tankesmedjan Magma offentliggjorde på torsdagen innehåller inte några större överraskningar.

Den svenska allmänhetens bild av Finland är ganska ytlig och bygger mera på känslor än fakta. Svenskarna känner till finsk design, bastun, sisun och naturen. Men i undersökningen, som utfördes i januari, svarade drygt hälften av deltagarna att de har liten eller ingen kunskap alls om sitt östra grannland.

Trots bristen på kunskap är svenskarna överlag positivt inställda till Finland.

– Den positiva bilden i Sverige har formats av det faktum att det finns så mycket människor i Sverige med finskt påbrå. Alla känner en finne, säger Eriksson.

Det finska skolsystemet är väl känt och beundrat i Sverige. Uppfattningen om finländarna som människor är också ganska positiv: Finländarna ses som lite reserverade men pålitliga. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning