Över hälften av finländarna vill se SDP i regeringen

Antti Rinne har varit Socialdemokraternas ordförande sedan maj 2014.Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Socialdemokraterna är det populäraste partiet följt av Samlingspartiet, De gröna och Centern. Hela 45 procent skulle vilja att SDP sitter i regeringen.

Det här framgår av kommunala utvecklingsstiftelsen, KAKS undersökning. 37 procent av de tillfrågade skulle vilja se Samlingspartiet i regeringen, detsamma gäller för De gröna medan 36 procent stöder Centern.

Övriga partier har ett betydligt lägre stöd än de här fyra. Cirka en fjärdedel av befolkningen vill se Svenska folkpartiet eller Vänsterförbundet i regeringen och en femtedel Kristdemokraterna. Sannfinländarna har endast ett stöd på 13 procent.

Åsikterna har varierat mycket under de senaste åren. Det populäraste partiet SDP:s stöd har inte vuxit, men de andra partiernas har sjunkit.

Samlingspartister och Centeranhängare vill enligt undersökningen ha en regering där Blå framtid skulle ersättas med SDP, SFP eller Kristdemokraterna. SDP, De gröna och Vänsterförbundet vill däremot ha en rödgrön regering.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22