Över hälften av finländarna välkomnar flygskatt

Bild: Lehtikuva/Linda Manner

Finland borde likt vissa andra europeiska länder införa en flygskatt för att bromsa den snabba ökningen av utsläpp som driver på klimatförändringen. Det anser en knapp majoritet av folket, enligt två färska opinionsmätningar.

Knappt över hälften av finländarna är beredda att betala en skatt på sina flygresor av klimatskäl. I en enkät som TNS Kantar gjort på uppdrag av Helsingin Sanomat är 53 procent för skatten och 37 procent emot. I en motsvarande opinionsmätning som Taloustutkimus gjort på uppdrag av Finlands naturskyddsförbund är 52 procent för flygskatten, och likaså 37 procent emot.

I båda mätningarna är kvinnor generellt mer positiva till flygskatten än män. Stödet för en skatt är bredare bland äldre än bland yngre finländare. Stödet är störst i hushåll med lägre inkomster och minst bland höginkomsttagare. Regionalt är stödet för skatten bredast i söder.

Tanken vore att samla in skattemedel av flygresenärer för att kompensera för flygets snabbt ökande klimatutsläpp, bland annat genom att stödja andra former av resande.

– Flygresorna är ett av de snabbast växande klimatproblemen och det kräver nya insatser från statens håll. Att två opinionsmätningar ger liknande utslag ger extra kraft åt ambitionen, säger Naturskyddsförbundets ordförande Harri Hölttä.

Flygets andel av klimatutsläppen ökar kraftigt medan utsläppen minskar inom flera andra sektorer. Naturskyddsförbundet anser att en lämplig flygskatt kunde ligga kring 10 euro utöver priset på en inrikesbiljett och flera tior för utlandsflyg. Viktigt vore också att komma åt att det fossila flygbränslet fortfarande är skattefritt och att utlandsflygresor är momsfria.

Sverige införde en flygskatt i april. Flera andra EU-länder uppbär också en skatt eller extra klimatavgift på flygbiljetter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning