Över hälften av finländarna har fortfarande för högt kolesterolvärde

Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL behövs stora kostförändringar för att minska på hjärt- och kärlsjukdomarna i Finland. Bild: Catariina Salo/SPT

Finländarna behöver lägga om sina kostvanor, men också livsmedelsproduktionen måste förnyas.

Vi äter för mycket fetter, det slår undersökningen Finterveys 2017 fast. Enligt undersökningen har 55 procent av finländarna för högt kolesterolvärde. En stor orsak till de höga värdena är mängden mättat fett i kosten.

Finländarnas kolesterolvärden har sjunkit sedan den största toppen mellan 2007 och 2012, men ännu är vi inte på Världshälsoorganisationen WHOS:s rekommenderade nivå. Högt kolesterol är en av de största riskfaktorerna för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.

WHO vill minska hjärt- och kärlsjukdomarna internationellt med 25 procent fram till 2025. Enligt deras rekommendation ska nationella uppföljningar göras om mättade fetters del i kosten. För tillfället överskrider finländarnas intag av mättade fetter alla rekommendationer.

Från Institutet för hälsa och välfärd THL säger man att det behövs stora förändringar i kosten för att minska hjärtsjukdomarna i Finland. Med andra ord ska vi minska på de mättade fetterna och i stället äta mer mjuka fetter.

– Mängden mättade fetter i energiintaget borde inte överstiga 10 procent av helhetsintaget. Förutom förändringar i de personliga kostvanorna krävs stora produktionsförändringar inom jordbruket och livsmedelsindustrin, säger THL:s forsningsdirektör Liisa Valsta i ett pressmeddelande.

WHO rekommenderar också att så många som möjligt som har hög risk att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar ska få hjälp med att ställa om sina levnadsvanor. Medicinsk hjälp rekommenderas också i mån av behov.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning