Över 80 döda i brand på covidsjukhus i Irak

En förstörd sjukhussäng utanför Ibn al-Khatib-sjukhuset i Bagdad. Bild: Khalid Mohammed/AP/TT

Anhöriga och sjuka flydde för sina liv när lågorna spred sig på ett sjukhus i Bagdad som utrustats för att ta hand om svårt sjuka covidpatienter. 82 människor har omkommit och flera sjukhusanställda har fått sparken

Den katastrofala branden startade när syrgastuber uppges ha exploderat på sjukhuset Ibn al-Khatib i Bagdad, där allvarligt sjuka covidpatienter har fått vård. Enligt en källa till nyhetsbyrån AFP förvarades inte syrgastuberna på ett säkert och korrekt sätt.

Elden spred sig snabbt mellan våningsplanen på sjukhuset, där bland annat 30 personer intensivvårdades för covid-19. Medan räddningstjänsten försökte släcka lågorna flydde patienter och anhöriga för sina liv.

"Alla hoppade"

En anhörig beskriver hur panikslagna människor hoppade ut genom fönster.

– Först var det en explosion och sedan spred sig elden som om det vore bensin, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Mannen tog med sig sin sjuke bror ut på gatan och gick sedan tillbaka för att hjälpa andra att ta sig ut från den översta våningen, dit branden ännu inte hade spridit sig.

– Folk hoppade... läkare ramlade på bilar. Alla hoppade. Och jag fortsatte att ta mig upp dit, hämtade människor och gick ner igen.

Över 80 döda

Minst 82 människor omkom i branden och ytterligare 110 har skadats, enligt inrikesministeriets talesperson Khalid al-Muhanna. Flera av dem som omkom vårdades i respirator.

– Vi måste omedelbart se över säkerhetsåtgärderna vid alla sjukhus för att förhindra att sådana här smärtsamma händelser inträffar i framtiden, sa al-Muhanna när han läste upp dödstalet i statlig tv.

Enligt chefen för det irakiska civilförsvaret hade sjukhuset inget brandskyddssystem och taken var så dåliga att lågorna snabbt kunde sprida sig till brandfarliga material.

Branden har väckt folkets ilska och sociala medier fylls av krav på hälsoministerns avgång. Bara timmar efter katastrofen sparkade premiärminister Mustafa al-Kadhimi flera tjänstemän inom vårdsektorn, bland annat cheferna för hela sjukhuset samt dess underhållsavdelning. Och senare på söndagen kom beskedet att hälsominister Hassan al-Tamimi stängs av under utredningen av branden.

Minister frågas ut

I ett krismöte har al-Kadhimi sagt att branden orsakades av vårdslöshet och att det är ett brott som alla ansvariga måste stå till svars för, enligt ett uttalande på hans Twitterkonto som nyhetsbyrån AP hänvisar till på sin hemsida.

Bagdads guvernör Mohammed Jaber uppmanar hälsoministeriet att tillsätta en utredningskommission så att "de som inte gjorde sina jobb kan ställas inför rätta". Jaber kommer också själv att frågas ut i samband med utredningen av branden.

Resultatet från utredningen av brandorsaken väntas om fem dagar.

Iraks sjukvårdssystem var redan svårt sargat av årtionden av sanktioner, krig och misskötsel och upprustningen av sjukvården efter den USA-ledda invasionen 2003 har gått långsamt. Sedan kom coronapandemin med ännu tuffare utmaningar.

Mustafa al-Kadhimi har utfärdat tre dagars landssorg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning