Över 600 spaningsflygningar efter skogsbränder i juli

Upp till 229 bränder har upptäckts under de 884 flygningar som har gjorts hittills i år. Bild: Aki Paavola/Lehtikuva

Upp till 229 bränder har upptäckts hittills i år.

Värmeböljan i juli och den höga risken för skogsbränder föranledde ett rekordantal spaningsflygningar, i synnerhet i Lappland. Sammanlagt 626 flygningar gjordes i juli, uppger regionförvaltningsverket.

Flygningarna genomförs när Meteorologiska institutets så kallade skogsbrandsindex överstiger 4,1 eller 4,3, beroende på område. Flygningar efter skogsbränder görs två gånger per dag när indexet överstiger 5,4.

Upp till 229 bränder har upptäckts under de 884 flygningar som har gjorts hittills i år. Räddningsväsendets enheter har 53 gånger fått vägvisning till de områden som har drabbats av eldsvåda.

Spaningsflygningar gjordes också i samband med skogsbranden i Kalajoki. Syftet med flygningarna var att upptäcka eventuella nya bränder utanför det ursprungliga brandområdet och att förmedla direktsänd video om brandens omfattning till räddningsverket Jokilaaksojen pelastuslaitos.

Varningen för skogsbrand är fortsättningsvis i kraft i vissa delar av Finland. Flygningar för att spana efter bränder i terrängen görs ända till september.

Inrikesministeriet beviljade 1,2 miljoner euro i stöd för spaningsflygverksamhet i år. Regionförvaltningsverket i Norra Finland ansvarar för att ordna spaningsflygningar efter skogsbränder i hela landet.

Flygningarna görs regelbundet på 22 rutter från april till september. Flygningarna genomförs vanligtvis av en lokal flygklubb eller ett flygbolag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning