20 avlidna och över 60 personer på intensiven i Sverige

61 personer intensivvårdas för coronaviruset i Sverige. Bild: Mikael Fritzon/TT

20 personer har nu avlidit i sviterna av coronaviruset i Sverige och antalet personer som intensivvårdas ökar.

Totalt har nu 1 746 personer smittats sedan viruset kom till Sverige och av dessa har 20 personer avlidit, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Det är en ökning med 123 smittade och 4 dödsfall från fredagen.

Under lördagsförmiddagen intensivvårdas 61 personer på landets sjukhus, jämfört med 50 personer under fredagen, visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret.

Letar fler vårdplatser

– Det här är en ögonblicksbild. Det kan finnas en viss eftersläpning men vi har uppmanat att man gärna rapporterar så fort man får in de här patienterna så att vi ska få en bra uppfattning, säger den ideella föreningens ordförande Johnny Hillgren.

Runt om i landet pågår en febril kamp för att tillgängliggöra fler vårdplatser för coronasmittade patienter. I Stockholm, som är värst drabbat, ska antalet intensivvårdsplatser fördubblas och planer finns på att göra Älvsjömässan i ordning för att rymma 200 intensivvårdsplatser.

Försvarsmakten ska upprätta ett fältsjukhus på Ärna flygbas utanför Uppsala och under dagen har det blivit klart att även Västra Götaland ska få ett fältsjukhus, skriver Göteborgs-Posten.

Samtidigt kan det bli aktuellt att skicka patienter från Stockholm till andra regioner.

Medelålder: 63 år

Medelåldern hos dem som intensivvårdas just nu är 62,9 år. Nästan sju av tio av dem har någon form av riskfaktor, vilket enligt Svenska intensivvårdsregistret innebär att de uppfyller ett eller flera av följande kriterier: över 65 år, har en kronisk hjärtlungsjukdom, lever- eller njursjukdom, nedsatt immunförsvar, diabetes, fetma eller neuromuskulär sjukdom, det vill säga en sjukdom som påverkar nervcellerna. 24 procent av patienterna har en kronisk hjärtlungsjukdom och 23 procent diabetes.

Tio av de 61 personerna är kvinnor och medellängden från att personerna insjuknade till att de behandlats med intensivvård är 8,5 dagar.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning