Hon blev kroppsbyggare som 56-åring – "Det är aldrig för sent"

På bara ett år lyckades Helena Jacobsen, 56 år, bygga upp sin kropp så att hon kunde tävla i bodyfitness. Detta trots ryggproblem, artros och en knäprotes.

– Jag vill inspirera andra och visa att det aldrig är för sent, säger hon.

Svenska Helena Jacobsen, 56 år, är personlig tränare, utbildad massör och kallar sig för kroppsbyggare. Bodybuilding är en tävlingsgren som inte längre finns för kvinnor i Sverige, men som ung blev Helena inspirerad av kvinnor som deltog i de svenska tävlingarna och drömde om att själv stå på scenen och flexa musklerna. Hennes vridna ryggrad, skolios, gjorde att hon hade ont ibland och när hon var tonåring började hon få problem med knäna. Läkare upptäckte att hon hade artros och i 25-årsåldern fick hon höra att hon skulle sitta i rullstol när hon blev äldre, om hon inte tränade regelbundet.

– Jag tänkte att jag måste förhindra det om jag kan, säger Helena.

Men två år senare fick hon barn och som ensamstående mamma var det svårt att hitta tiden. Hon tränade i perioder och pendlade mellan att gå upp och ned i vikt.

– Då knäna började strula ordentligt, år 2011, var jag riktigt risig. Jag hade ont överallt, sov inte och var deppig, fast jag tränade ganska hårt.

Fakta

Helenas bästa träningstips

Kör strikt, var noggrann och slarva inte med träningen. Ät ordentligt.

Styrketräna först med lätta vikter så du lär dig övningarna ordentligt. Varva med lite cardio, konditionsträning, på löpbandet, cykeln eller genom power walk.

Var försiktig, särskilt om du är lite till åren. Du kan göra flera repetitioner i stället för att lyfta jättetungt.

Fega inte. Som tjej får man inte stora muskler och man måste våga ta i. Utmana dig själv.

Ta hjälp av en personlig tränare om du känner dig osäker.

Träningen lindrar

Hjälpen kom i form av en knäprotes. Smärtan minskade och Helena, som hade drivit ett gym på 1990-talet, utbildade sig till personlig tränare. Hon kom på att hon ville inrikta sig mot personer med olika funktionsvariationer och startade företaget Jacobsen PT consulting. Flera av hennes kunder har MS eller en CP-skada.

– Jag jobbar mycket med att lindra smärta, man ska inte behöva ha ont. Jag har haft värk hela mitt liv och träningen lindrar det. Det finns verktyg att ta till även om du har fyllt 40, har artros, reumatism eller vad det än är.

När Helenas kunder säger att de inte kan göra någonting frågar hon om de har provat. Hon menar att man i alla fall måste försöka. När hon kommer på sig själv med att säga till sin tränare att hon inte klarar av att genomföra en övning påminner hon också sig själv om att testa först. På samma sätt var det med att tävla i bodyfitness.

– Det var en utmaning för mig, jag ville visa att jag klarade av det och inte ge upp, fast jag var 55 år och risig.

Strikt diet

Helena Jacobsen drev på sig själv genom att anmäla sig till tv-programmet "I dag om ett år", där deltagare ger ett löfte som ett år senare ska ha infriats. Hon började träna och skaffade sig ett kostschema. Dagens mål bestod av gröt, ris och kyckling, som ibland byttes ut till lövbiff.

Tröttnade du inte på att äta samma mat hela tiden?

– Nej, det gör jag fortfarande. Jag lagar mat för tre veckor åt gången, som jag portionsförpackar. Jag har alltid en påse att slänga in i mikron när jag kommer hem, det är jättebekvämt.

Inför tävlingen tränade Helena dagligen runt fyra timmar, fem gånger i veckan på gym. Klockan fyra på morgonen klev hon varje dag upp för en power walk, vanligtvis en mil på drygt en timme. På kvällen var det dags för en till promenad. Att träffa vänner fanns det sällan tid till. Hon tränade så hårt att hon blev lite för smal, kroppen började ta energi från muskelmassan. Hon tappade 22 kilo lagom till tävlingen Luciapokalen i början av december förra året.

– Nu har jag lagt på mig tio kilo och det är inte muskler. Men jag har hittat en ganska bra balans, jag väger 66 kilo och ska ligga kvar där. Nu känns det bra, jag orkar träna och sover bra.

Rynkig hud

Helena är stolt över att hon lyckades uppnå sitt mål att tävla i kroppsbyggning, även fast hon kom sist. Hon valde bodyfitness, som påminner om bodybuilding. I veteranklassen som hon ingår i har många byggt muskler under flera år och de yngsta motståndarna är 35 år. I den åldern är kroppen fastare och huden mindre rynkig. Helena berättar om hur hennes specialsydda tävlingsbikini fick tejpas fast på kroppen och hudvecken gömdes undan.

– Jag råkade sätta mig ned och då ramlade rynkorna ut, så jag sabbade allting. Men i efterhand tror jag att det gjorde mig lite mer mänsklig för gemene man.

I tävlingsmomentet handlar det mycket om att röra sig, posera på rätt sätt och visa upp en nästintill onaturlig kropp. Helena duschades naken med spraytan av en man som ogenerat lyfte på hennes bröst och skinkor för att komma åt överallt.

– Jag hade gått ned i vikt så jag hade skinnlappar till bröst, fick rulla upp tuttarna för att stoppa in dem i bikinin.

Hur kändes det att stå på scen och få din kropp bedömd av en jury?

– Jag hade ändå presterat någonting med kroppen. Jag hade kämpat som fasen under ett helt år för att se ut som jag gjorde så det kändes helt okej. Det var som en bedömning av arbetet jag hade gjort och inte av min kropp, säger Helena.

Helena Jacobsen tävlade i bodyfitness under Luciapokalen i december 2017. Hon hade då gått ned 22 kilo på ett år och förlorat 27 procents underhudsfett. Bild: Privat

Ingen värk

Den nya kroppen var också helt smärtfri.

– Jag var inte ens stel när jag vaknade på morgonen, det var en underbar känsla. Och det var kul att kläderna satt så bra.

Helena berättar att hennes ena knä är så skadat att hon skulle kunna operera det omgående, men så länge hon inte har ont vill hon vänta. Hon vill genom sin upplevelse visa andra vad mycket man faktiskt kan göra med sin kropp. Och hon märker att hennes kunder blir inspirerade av det hon har lyckats med.

– De tycker det är jättehäftigt. Det är en psykologisk hjälp för dem att de märker att det går.

Själv har hon fått mersmak och planerar att tävla även i år. Hon har också planer på att starta ett gym för personer med funktionsvariationer. Målet är att stärka de som vill träna psykiskt och fysiskt så att de känner sig bekväma att gå till vilket gym som helst, oavsett vad de har för rörelsehinder.

– Om du är 18 år, har ett ryggmärgsbråck och sitter i rullstol tycker du också att det är häftigt med hård rockmusik och kosttillskott, men du kanske inte vill gå in på ett vanligt gym för att du inte vill att folk ska titta på dig. Det är viktigt att man får vara den man är, säger Helena.

"Jag är jättestolt över det jag gjorde och ska försöka göra det igen så jag hoppas bara att kroppen håller", säger Helena Jacobsen om tävlingen i bodyfitness. Bild: Anders Wiklund/TT

"Min första idol, Lena Trulsson, var polis och kroppsbyggare och syntes mycket i tv på 1970- och 1980-talen. Jag har alltid velat vara där själv", säger Helena Jacobsen. Bild: Anders Wiklund/TT

"Jag har en trasig kropp så jag har tränat ganska mycket med många repetitioner i stället för att lyfta jättetungt", säger Helena Jacobsen. Bild: Anders Wiklund/TT

"Man ska inte fega i styrketräning utan våga. Som tjej får du inga stora muskler. Jag har tränat som en gris för att få det och lyckas ändå inte", säger Helena Jacobsen. Bild: Anders Wiklund/TT

"Musklerna kräver mycket så om du har tränat ett hårt pass bränner de fettet när du ligger och sover. Det är en väldigt trevlig träning på det sättet", säger Helena Jacobsen. Bild: Anders Wiklund/TT

Helena Jacobsen tipsar om att lära sig övningarna ordentligt med lätta vikter för att sedan öka på försiktigt. Bild: Anders Wiklund/TT

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03