Värsta attentatet hittills i Somalia – bombdådet i Mogadishu har krävt över 230 liv

Antalet döda efter lördagens bombdåd i Mogadishu stiger kraftigt. Minst 231 människor dödades och 275 skadades när en lastbil full med sprängmedel exploderade i den somaliska huvudstadens centrala delar, vilket kan göra attacken till den enskilt dödligaste hittills i sitt slag.

Den somaliska senatorn Abshir Abdi Ahmed säger till nyhetsbyrån AP att dödstalet har stigit till 231. Dessutom är 275 personer skadade säger Abshir Abdi Ahmed, med hänvisning till uppgifter från personal på sjukhus som han besökt.

Sjukvårdspersonal har fullt upp med att hjälpa de skadade i dådet, som enligt nyhetsbyrån AP är det dödligaste attentatet hittills i Somalia. Många överlevande har så svåra brännskador att de inte går att identifiera.

– Sjukhuset är överhopat med både döda och skadade. Vi har också tagit emot människor som fått armar och ben avslitna av bomben. Det är verkligen fasansfullt, värre än allt jag sett tidigare, säger läkaren Mohamed Yusuf, som är chef för Medinasjukhuset i den somaliska huvudstaden.

"Har förlorat allt"

Fyrabarnsmamman Zainab Sharif sitter utanför sjukhuset och gråter. Hennes make befann sig på attentatsplatsen då sprängladdningen detonerade, och dog några timmar senare, trots försöken att rädda hans liv.

– Det finns inget jag kan säga. Vi har förlorat allt, säger hon till AP.

Sirener från ambulanser ekar i staden dagen efter dådet, medan människor söker efter anhöriga i rasmassorna. Presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed har utlyst tre dagars landssorg efter attacken, som föregick ytterligare en explosion i stadsdelen Medina.

– Det är en sorgens dag. Det är så här grymma och brutala de är, och vi måste enas mot dem, säger premiärminister Hassan Ali Khaire.

al-Shabaab pekas ut

Ingen grupp har tagit på sig något av attentaten, men myndigheterna lägger skulden på den terrorstämplade islamistgruppen al-Shabaab, som tidigare genomfört flera stora attacker mot mål i Mogadishu.

Attentatsplatsen. Bild: Mohamed Abdiwahab

Dödssiffran skrevs under morgonen upp dramatiskt, från rapporter om ett tjugotal döda till drygt 230. Presidenten sällar sig till de tusentals människor som bidragit genom att donera blod.

– Jag uppmanar alla somalier att anmäla sig frivilliga att donera, säger han.

Även USA, som under året har ökat sina militära insatser mot al-Shabaab i Somalia, fördömer attacken.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00