Över 40 organisationer vädjar till regeringen: "Flyktingkvoten måste höjas"

Bild: Mostphotos

Amnesty International, Röda Korset, UNICEF och många andra organisationer vädjar att regeringen ser över sin flyktingpolitik och höjer flyktingkvoten för år 2018.

– Att höja flyktingkvoten skulle vara ett tecken på att Finland vill bära sitt ansvar över de sämre ställda, säger ärkebiskop Kari Mäkinen enligt Amnesty Internationals pressmeddelande.

Han betonar att regeringens flyktingpolitik representerar Finlands etiska värderingar.

Regeringen ska i slutet av april under ramförhandlingarna komma överens om riktlinjerna för Finlands ekonomi för det kommande året. Ekonomiprofessorn Sixten Korkman anser att Finland som ett förmöget land har ett ansvar att hjälpa människor i en mer sårbar ställning – trots att det kostar pengar.

– I första hand är argumentet för att höja flyktingkvoten moralisk, inte ekonomisk, säger han till Amnesty.

Sänkt kvot trots stort behov

För tre år sen höjde Finland sin flyktingkvot till 1 050 personer men kvoten sänktes tillbaka till det ursprungliga 750 förra året. Samtidigt har antalet asylsökande ökat drastiskt. Enligt Röda Korset borde Finlands flyktingkvot vara 2 800 för att motsvara ökningen.

Flyktingkvoterna har höjts i både Norge och Sverige trots att till exempel Sverige redan tidigare tagit emot exceptionellt många flyktingar jämfört med andra europeiska länder.

Med och hjälpa

Över 40 organisationer är med i kampanjen för att vädja om en höjd flyktingkvot i Finland. Bland annat Befolkningsförbundet, Finlands Flyktinghjälp, Kyrkans utlandshjälp och Fairtrade Finland är med i kampanjen.

På Amnestys webbsidor kan vem som helst vara med och påverka genom att skriva under uppropet till inrikesminister Paula Risikko.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00