Terrorister stormade sjukhus förklädda till läkare

Bild: Shah Marai

Minst 30 personer har dödats sedan beväpnade angripare förklädda till läkare stormat ett militärsjukhus i Kabul.

Den i Afghanistan geografiskt trängda extremistgruppen Islamiska staten påstår sig ligga bakom dådet.

Patienter försökte i panik klättra ut genom fönstren för att ta skydd utanför militärsjukhuset Sardar Daud Khan, alldeles i närheten av den tungt befästa amerikanska ambassaden i Kabul. Medicinsk personal gömde sig inne på avdelningarna och skickade ut nödrop i sociala medier.

"Angripare har tagit sig in på sjukhuset. Be för oss" skrev en anställd på Facebook.

Moln av rök steg över de diplomatiska kvarteren i huvudstaden under de timmar som attacken pågick. De förklädda angriparna tog sig in på sjukhuset, som har omkring 400 vårdplatser, efter det att en självmordsbombare detonerat sin sprängladdning vid en av bakdörrarna.

"Brottslig handling"

När specialstyrkor till slut sköt ihjäl gärningsmännen konstaterades att minst 30 människor dödats och ett 50-tal skadats. De flesta var patienter, läkare och sjuksköterskor, enligt försvarsministeriet.

– Det här är en brottslig handling. Ingenting rättfärdigar en attack mot ett sjukhus, säger chefsminister Abdullah Abdullah.

Jihadisterna i Islamiska staten (IS) har tagit på sig dådet via meddelandetjänsten Telegram. Gruppen har försökt att få fotfäste i landet sedan 2014, men har en betydligt mindre närvaro – och är ett mycket mindre existentiellt hot mot den afghanska staten – än talibanrörelsen som fortsatt står för huvuddelen av våldet i Afghanistan.

Hundratals amerikanska flyganfall har bidragit till att begränsa IS inflytande till en handfull områden i och runt Nangarhar, även om sjukhusattacken är ett bevis på förmågan att slå till utanför provinsen.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning