Över 30 döda efter cyklonen Idais framfart i Zimbabwe

Cyklonen Idai när den drev in över Moçambique på fredagen. Bild: TT/Nasa Worldview

Över 30 personer har dött i Zimbabwe när cyklonen Idai fortsätter att dra fram genom södra Afrika. Ovädret har orsakat hundratals dödsfall och stor förödelse i flera länder under den gångna veckan.

De senaste dödsfallen har inträffat i de östra delarna av Zimbabwe, som gränsar till Moçambique. 71 personer har anmälts saknade, enligt landets beredskapsdepartement.

Tusentals zimbabwier har drabbats av ovädret i form av strömavbrott och översvämningar och enligt Joshua Sacco, parlamentsledamot i den drabbade Chimanimani-regionen, har minst 25 byggnader spolats bort i ett jordskred.

– Det fanns människor i husen. De hör till de saknade, säger han.

Två offer var studenter som dog när en stor sten kraschade in i deras studenthem vid ett jordskred. Skredet orsakade också ett ras i byggnaden, varpå runt 50 personer fastnade bakom rasmassor. Skolan har stängts och militären har kallats in för att evakuera samtliga elever.

Det största zimbabwiska oppositionspartiet MDC meddelar att staten måste göra ett ingripande av enorma proportioner för att "undvika en biblisk katastrof" i de drabbade landsdelarna. Presidenten Emmerson Mnangagwa har utfärdat ett formellt katastroftillstånd.

Cyklonen Idai har svept fram över flera av Zimbabwes grannländer under veckan. I Moçambique ledde det till 66 dödsfall, i Malawi över 50, samt ytterligare ett antal i Sydafrika.

Den moçambikiska kuststaden Beira, med cirka en halv miljon invånare, har i det närmaste isolerats på grund av ovädret.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning