Över 27 000 blixtnedslag på torsdagen

Bild: Lehtikuva/Harri Kiiskinen

Torsdagens åskväder bjöd på hela 27 100 blixtnedslag i hela landet, vilket motsvarar det månatliga genomsnittet i augusti. Det uppger Meteorologiska institutet i ett pressmeddelande.

Årets värmebölja har varit rätt fattig på åskbyar. Meteorologiska institutet har denna sommar uppmätt omkring 51 000 blixtnedslag fram till slutet av juli, vilket är ungefär hälften av sommarens genomsnitt.

– Augusti månads genomsnitt, som är 29 000 blixtnedslag, har redan överskridits på några dagar, säger forskaren Peter Ukkonen på Meteorologiska institutet.

Åskvädret fortsätter på fredagen i de mellersta delarna av landet samtidigt som lågtrycket rör sig österut i landets södra och mellersta delar.

– Under helgen och i början på nästa vecka väntas åskskurar i landets södra och östra delar. I takt med att luftmassan kyls ner, minskar sannolikheten för åskbyar betydligt, säger meteorologen Jari Tuovinen på Meteorologiska institutet.

Det finska rekordet i blixtnedslag uppmättes den 29 juni 1988 då över 40 000 blixtnedslag registrerades på en och samma dag.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning