Över 200 fall av coronavirussmitta kopplade till resor i Ryssland

Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Inom HUS-området har 202 fall av coronavirussmitta hittills konstaterats bland personer som återvänt från Ryssland efter Finlands EM-match i S:t Petersburg.

Fram till måndagen har 496 personer försatts i karantän, uppger Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Bland de 3 192 prov som tagits på gränsstationerna vid Vaalimaa och Nuijamaa efter den 22 juni har 99 fall av coronavirussmitta konstaterats. Dessutom har fall av coronavirussmitta bland personer som rest i Ryssland konstaterats också vid andra provtagningsställen.

Det är ännu okänt hur många av dessa prover som är deltavarianter.

"Situationen är ytterst oroväckande och kräver att var och en tar ansvar. Om en person fått ett negativt testresultat i ett prov som tagits i Ryssland eller vid gränsen betyder det ännu inte att personen inte skulle vara smittad. Alla som rest i Ryssland ska söka sig till test när det gått minst 72 timmar sedan inresan till Finland och också alltid om det finns symtom", säger chefsöverläkare Markku Mäkijärvi vid HUS i ett pressmeddelande.

Färre har testat sig

Under midsommaren har 3 400-4 400 coronavirusprover tagits dagligen på HUS provtagningsställen i Nyland. Provmängderna under midsommaren var något lägre än de föregående veckosluten i juni.

Andelen positiva prover av samtliga prover var under midsommmarhelgen två procent. I övrigt har andelen positiva prover i juni dagligen varierat mellan 0,4–1,4 procent.

"Man ska söka sig till test även vid minsta symtom på coronavirussmitta", påminner Mäkijärvi.

Markku Mäkijärvi. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning